↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

neděle 30. dubna 2023

Miluju AI aneb generuju fejková hudební alba

 *nervózně se přicourá na scénu* ehm-raz-dva-raz-dva... funguje to... Ahoj.

(jestli chcete skipnout intro, tak prosím rozklikněte "číst více" nebo cokoliv, co tam mám nastaveného za hlášku)

Já vím, já vím, je to smutný, že když řeknu, že se vrátím v lednu, znamená to reálně v květnu, ale... jsem tady, jéj.
Vlastně jsem se snažila vrátit už v březnu, ale tehdejší článek, který jsem měla sepsaný a připravený k publikování, byl... nasírací. Byla to velká stížnost na lidi, a i když jsem si tím jednorázově při sepsání ulevila, nedokázala jsem to publikovat, protože mi to vlastně přišlo strašně na hovno a zbytečný. Nebo spíš zbytečně agresivní.
Mám dojem, že už tak od roku 2018, kdy se strašně začaly hrotit woke sračky, začal být internet nesmírně nehostinným místem. Úplně každé hovno najednou rozdělovalo společnost na minimálně dva tábory a čím dál víc lidí si mazalo sociální sítě s tím, že potřebují "detox". A tento stav nepominul. Lidi jsou stále vyčerpaní ze všech těch negativních nebo pro ně nepříjemných zpráv. A teď si představte, že bych do toho dropnula článek, ve kterém nadávám na lidi. Jako jo, asi by se našlo pár lidí, kteří by mi sem napsali "ale ty chudáčku malej, oni ti takhle ubližujou, to jsou zmrdi", ovšem většina lidí by prostě přestala číst po prvním odstavci, protože by toho na ně bylo moc. A já to chápu. Na mě je toho taky moc. 

Což je taky důvod, proč jsem pozdržela svůj velkolepý comeback. Měla jsem milion témat, ale nebyla jsem si jistá pojetím. Je totiž jedna věc, která je pro mou osobnost nesmírně přirozená, a to je jakási vrozená nenávist vůči všemu a všem. A to tady ventilovat nechci. Je to zbytečné. Tudíž jsem se rozhodla změnit tón a možná i náhled na svět. Sluníčko ze mě nikdy nebude, ale na druhou stranu nenávist není - díky bohu - jediná složka tvořící mou osobnost, tudíž jsem se rozhodla více zaměřit na ty ostatní. Jako jsou závislost na hudbě, grafickém patlání, kreslení, psaní a, což je to vůbec nejdůležitější: hraní videoher.
Jenomže tento článek není o videohrách, je to jakási oslava umělé inteligence. Částečně. Ono to bude mít jistou filozofickou dohru, ale tu jsem nakonoce přesunula do nového článku, který publikuju asi za týden (anebo jak se znám za měsíc). A myslím, že trochu porušuje mé předsevzetí o pozitivním obsahu blogu. Ooops. Někdy to dodržím, slibuju. Ale teď de prostě jen kochejte: 

Už před rokem jsem zde opěvovala Artbreeder a Midjourney (odkazy jsou na mé články, ne na ty ofiko stránky). Na obou se toho hodně změnilo a technologie i pravidla opět pokročily tak, že jsem se vydala hledat další nástroje pro generování mých dementních nápadů, a tak jsem dospěla jednak k Dall-E, o kterém se asi ještě někdy zmíním, ale především nejnověji k Imagine.AI

A právě Imagine jsem zneužila pro to, co zmiňuji v názvu, tedy "fejková hudební alba".
Chci jen do začátku upozornit, že jsem viděla spouuustu AI článků, ale žádný na toto téma. Nepochybuji o tom, že nějaké jsou, ale na žádný jsem nenarazila a nápad je čistě z mé hlavy.

Reálně se jedná o přetvoření artworků mých oblíbených alb... a když říkám "přetvoření", myslím tím úplně nové vygenerování na základě "promptu" - podnětu, kterého se má umělá inteligence chytnout. Můj prompt  se tedy vždy skládal z následujícího: jména umělce + jména alba + sousloví "music album cover artwork", přičemž to sousloví někdy pomohlo, takže výsledek již ze základu vypadal jako obal alba, ale někdy na to Imagine nebral vůbec zřetel, takže... jistá úprava byla vždy nezbytná. Už jen proto, že jsou věci, se kterými má problém asi každá umělá inteligence, a to jsou nápisy. Všechny názvy alb a umělců jsou tedy na alba dodatečně doplněná v grafických programech. A nejsou to jediné změny.

Imagine na rozdíl od některých dalších podobných programů nabízí kurevsky moc základních kategorií, nebo spíš uměleckých stylů a typů vygenerování, které si můžete zvolit. A jelikož jsem generovala spoustu alb, rozhodla jsem se je dělit právě podle stylu, který jsem na ně využila. A ano, snažila jsem se použít úplně všechny (což mi nakonec nevyšlo, protože cyberpunkové album asi nevymyslím), nicméně hlavní kritérium bylo, aby album vypadalo aspoň trochu dobře a aspoň trochu zapadalo do stylu skupiny, nebo aspoň celkově do stylu "metal" :D, tudíž je sice fajn jet na kvantitu, ale ne vždy jsem vše z toho mohla použít. A ano, tuhle větu budou mnozí nenávidět, ale generování je umění. Protože - a tento dodatek bude zase nenávidět druhý tábor - umělá inteligence generuje převážně sračky a musíte být kurevsky dobří, abyste z toho něco vytáhli. 

Zde jsou tedy mé výtvory: jako první a největší je obrázek "mého" alba a pod ním jsou současně jak reálný obal, tak původní výstup z Imagine bez úprav.
Snahou nebylo ani přiblížit se designu originálního artworku, ani tvrdit, že AI verze jsou lepší. Naopak, myslím si, že AI často chybí takový ten osobní touch, to, co dělá artwork unikátním a kvůli čemu si ho lidi zamilujou.
Je to jen zajímavý projekt.

20 METALOVÝCH/ROCKOVÝCH ALB TROCHU JINAK: 


V4

Xiphea - From the Uncharted Island


 

Midnattsol - Nordlys

  



V3

Symfobia - Smog of Tomorrow


 


Blackbriar - We'd Rather Burn




 

REALISTIC

(Realistic mode byl bohužel krátce po mém počinu z Imagine smazán, nebo aspoň já už ho nevidím)

Charlotte Wessels - Tales From Six Feet Under Vol II


 



V1

Inner Core - Soultaker





LINE ART

Tezaura - Unleash the Butterflies






LANDSCAPE

Charlotte Wessels - Tales From Six Feet Under

 


Graveshadow - Nocturnal Resurrection






 

SCATTER

Delain - The Human Contradiction




Tarja - In The Raw

 


 

RETRO

Within Temptation - The Silent Force



Sirenia - Perils of the Deep Blue


 

 


STEAMPUNK

Stream of Passion - The Flame Within 





INK

Sirenia - Dim Days of Dolor


 




JAPANESE ART

Nightwish - Dark Passion Play





VIBRANT

Beyond the Black - Lost in Forever

 


MYSTICAL

Epica - The Quantum Enigma





CINEMATIC

Liv Kristine - River of Diamonds





POLAROID

Evanescence - Fallen


 


A co vy? Patříte k fanouškům AI? Které album se vám nejvíce líbilo a máte nějaké vlastní AI projekty? 


7 komentářů:

  1. Musím říct, že se mi tvé práce líbí! Zajímavé.
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tedy vítej zpět.
    Co je týče AI, tak občas používám akorát Chat GPT. Teen sice nepracuje s obrázky, ale pouze s textem. Člověk si může normálně chatovat s AI. Občas se z toho dají vydolovat docela fajn nápady.
    Včera jsem zkoušela Artbreeder. Ale ukázalo se, že mě vlastně generování obrázků moc nebaví. Nebo jsem ještě neoběvila jeho potenciál.
    Každopádně tobě ta AI vytvořila hezká alba. Velice se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Ako mizantropka rozumiem tvojej nenávisti aj tomu vracaniu sa na blog. Vitaj späť 😉
    O AI art čítam, občas odniekiaľ niečo na mňa vyskočí ale nejak nemám potrebu sa v tom rýpať. Padlo mi vhod, že si sa s tým pohrala a ukázala mi možnosti, čo z toho dostať. Ako si sama spomínala, AI art postráda ľudský dotyk a koniec koncov je to len zhluk algoritmov, teda osobne v tom problém nevidím. Je to len nástroj a ten nikdy nie je zlý alebo dobrý, takým ho robia úmysly toho, kto ho používa.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak hlavně že jsi tu! Menší pauza nemůže nikomu uškodit, naopak věřím že naberes síly k další kvalitní tvorbě...

    OdpovědětVymazat
  5. Každý občas potřebuje pauzu - je jedno, jak je dlouhá, hlavní je, že jsi tu. 🙂
    Tvoje práce se mi líbí - nevím, která je nejlepší, protože každá je něčím pěkná.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  6. Charlotte Wessels - Tales From Six Feet Under mi připomíná Alenku v říši divů. :D No, nevím, jestli jsi to chtěla vědět. Každopádně, jsem tady poprvé, ale moc mě baví styl, jakým píšeš! Má to emoce, vtip, ale i hloubku. K AI mě uiklidnila věta, že AI taky něco chybí, že není dokonalá, protože mě to už začalo děsit. Honila se mi hlavou taková ta typická věta - Kam to spějeme? :D Díky za nahlédnutí na alba. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vlastně super postřeh. Alenka je jako motiv v metalovém a rockovém světě velmi oblíbená a spousta umělců si zní bere příklad. Namátkou mě napadá právě skupina Xiphea, jejíž album mám tady v přehledu jako první, a jejich píseň Wonderland, nebo dokonce skupina Alice in Chains, která nese po Alence jméno.

      Vymazat

Oblíbené příspěvky