↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

čtvrtek 1. září 2022

Midjourney: The Quantum Enigma

Že jsem se zamilovala do Artbreederu, jsem tady hrdě prezentovala hned v několika článcích. Vytvářela jsem v něm tváře svých postav z Guild Wars, ale i tváře svých dračákových postav.
Minulý týden jsem nově narazila na nový program, který rovněž generuje obrázky dle vašich představ, ale místo kombinací a úprav již existujících fotek vychází z textu. Někteří ho možná znáte, jmenuje se Midjourney, funguje na Discordu a je boží. 

Není boží v tom slova smyslu, že by dokázal zázraky, ale umí toho spoustu. Zejména si umí vyhrát s velice abstraktními pojmy, jako je například "láska", "konec světa", "surrealistický strach" apod. To mu jde, z toho tvoří nádherné výjevy. Také mu velice dobře jdou jednoduché výjevy jako např. "západ slunce" nebo "hřbitov". Na tom se nedá de facto nic zkazit. Překvapilo mě ovšem, že i s těžkým zadáním si dokáže po svém poradit. Rozhodla jsem se v něm utvářet své dračákové podklady -  tedy podobizny postav, zbraně, arény, zvířata - a jen v naprostém minimu případů jsem byla vážně zklamaná. Zklamání přichází zejména v momentě, kdy chcete vyjádřit, že něco je vedle něčeho a nejedná se o obvyklou kombinaci. Že židle je vedle stolu, dokáže vykreslit dobře, protože tyto věci obvykle vedle sebe bývají. Že trůn je vede přesýpacích hodin, už mu dává zabrat a zatvrzele kombinuje tyto dvě věci dohromady. 

Nevadí. I tak ho zde chci prezentovat jako jeden ze svých oblíbených objevů. Občas s ním musíte svá očekávání mírně přizpůsobit, neznamená to ovšem, že je musíte zcela zahodit.

V tomto článku budu prezentovat Enigmu. 
Enigma je úplně první boss, kterého jsem kdy stvořila, její kořeny sahají asi do roku 2018 a původně nebyla zamýšlena pro dračák, nýbrž pouze do mé kreslící sbírky. Snažila jsem se tehdy zachytit hudební alba ve stylu Dark Souls bossů. Byť konceptů vzniklo poměrně dost, Enigma byla jediná dokončená. I tak má kresba není zdaleka dokonalá (byla to ostatně má jediná kresba pastelkami), a tak jsem se pak snažila bosse znovu ztvárnit nějakým digitálním patláním. Myslím, že by dopadla lépe, kdybych se prostě a jednoduše pokusila znovu ji nakreslit, ale holt jsem chtěla zkusit i jiné způsoby. 
Je to boss vycházející z obalu alba The Quantum Enigma od Epici a "tvář" přebírá po zpěvačce Epici Simone Simons. 

Zde je tedy má stará kresba a na to navazující grafické ztvárnění: 




No a tohoto bosse jsem se snažila ztvárnit v Mijdourney. 
Jak vidíte, není to ukázka toho nejjednoduššího, a tudíž toho nejvíce odpovídajícího zadání. Je to ukázka naopak velice komplikované tvorby, která měla spooooouuuuustu výstupů, z nichž většina byla ohromující, ale naprosto ne odpovídající zadání. :D 

Vždy jsem se snažila vycházet přímo ze Simone Simons, jejíž tvář Midjourney velice dobře rozpoznává a vykresluje, ale pokaždé jsem se jí snažila přidat alespoň jeden z prvků, který dělá Enigmu Enigmou. 

Zde jsou výsledky, ze kterých jsem nadšená. Musíte ovšem stále brát v potaz, co jsem říkala na začátku, tedy že očekávání je potřeba uzpůsobit. 

Výběr je velice dlouhý. 
Tento boss patří vizuálně jednoznačně mezi mé oblíbence, a tak jsem si s Enigminou podobou v rámci Midjourney pohrála na několik způsobů; některé podobizny jsou bližší, některé spíše vzdálené, v každém případě vždy vzniklo naprosto unikátní dílo vystihující nepopsatelnost a nepochopitelnost Enigmy. 

Naprostá většina tváří (ne všechny, ale značná část) byla upravena následně ještě v grafických programech z prostého důvodu: Midjourney neumí dělat symetrické oči. Nejenže mají třeba jiné odstíny, ale mají i jiný tvar, styl kresby i polohu. Jelikož jsem ochotná přistoupit asi na všechny změny kromě té, kdy Enigmě jde jedno oko šejdrem, musela jsem zvolit tuto dodatečnou úpravu. 

















































Myslím, že tato tvář, tyto šaty, křídla, prostředí, koruna, atmosféra, to vše sedí dokonale k pořádnému dračákovému bossovi, který má zhruba stejné atributy a stejnou auru jako má původní Enigma.

Jsem proto velmi spokojená a Midjourney vřele doporučuji. 

Pokud chcete generovat vlastní obrázky, stačí, když: 

Vyhledáte "Midjourney" na Googlu. 
Kliknete na jejich stránku (design připomíná "modrou smrt", tak se neděste) 
Dáte "join the beta".
Zaregistrujete se na Discord (stačí dočasně, nemusíte registraci dokončovat a potvrzovat, účet můžete zahodit).
Vstoupíte do nějaké "newbies (číslo)" roomky. Každý vidí aktivní maximálně 4, psát můžete do všech současně. 
Napíšete (všechno bez uvozovek) "/imagine" + mezera a do černě zvýrazněné kolonky "prompt" zadáte svůj návrh na vygenerování. Následně odešlete do roomky.
Myslím, že by měl Midjourney fungovat ve všech jazycích. Viděla jsem italštinu, španělštinu, ruštinu a čínštinu, ale samozřejmě nejvíce lidí píše anglicky - a zrovna tak já jsem generovala své obrázky v angličtině. Třeba by v češtině dopadly úplně jinak. 
Midjourney má své zakázané výrazy jako například "blood" (krev), "vial" (odporný), "tearing" (trhání/trhající) nebo "crucified" (ukřižovaný). Překvapivě se mezi zakázané výrazy řadí i "sexy" nebo "seducing" (svádějící). Můžete to ovšem obcházet různými přesmyčkami; pro krev se používá často "blodd".
Základní obrázky se generují ve čtverci, pro změnu rozměrů napíšete do "prompt" příkaz "--ar" doplněný o poměr, např. "--ar 16:9" (což dělá ty širokoúhlé obrázky). Těch možných příkazů a změn je hrozně moc, nastudovat to můžete zde.

Máte omezený počet použití, tuším, že ve free trialu je jich asi 19. Do použití se počítá i zvětšení obrázku a vygenerování alternativ obrázku. Zrovna tak se započítává, když zvětšujete nebo alternujete obrázky někoho jiného v roomce. 

Jakmile vyčerpáte všechny pokusy, můžete účet zahodit a zaregistrovat se znovu pod jiným účtem. Jakmile takto server moc zahltíte, asi po pěti registracích vám to začne psát, že jste nějací podezřelí, takže budete muset třeba tři hodiny počkat nebo změnit počítač. Změna prohlížeče ani anonymní prohlížení nefunguje. 

Midjourney neumí moc dobře rozpoznávat, která barva k čemu patří. Pokud tedy napíšete, že chcete "dívku v modrých šatech s červeným balónkem v zelené trávě", velice pravděpodobně dostanete "dívku v červených šatech v modré trávě se zeleným nebem".
Berte tedy ohled na počet požadavků na barvy. Všechny bývají agresivnější, než jak si představujete. Například, když jsem chtěla fialovou loď, dostala jsem úplně celý kompletně fialový obraz. Když jsem chtěla prázdnou místnost s popelem na podlaze a červeným nádechem, dostala jsem místnost s rudou špinavou podlahou, takže vypadala jako od krve. 

Omlouvám se, pokud vám to tu popisuji jako pro dementy, ale myslím, že mít jednoduchý návod se nikdy neztratí a šetří to čas. 
Samozřejmě já jsem taková, že generuji hororové výjevy, ale Midjourney vám vygeneruje vše, na co pomyslíte. Jen to nesmí být překomplikované. :D 


2 komentáře:

  1. Tam by si člověk čistě teoreticky mohl vygenerovat i nějaké zajímavé pozadí na blog. Jinak, tvé výsledné obrázky vypadají nádherně.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow! Tak to je opravdu velká krása a nádhera.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky