↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

středa 28. října 2020

Metalová koruna

Koruna je fascinující symbol moci a pýchy, který přitahuje pozornost jako naše oči přitahuje plamen. Věnovala jsem mu také již článek na předchozím blogu (přečíst si ho můžete ZDE), kde jsem ukázala pár fotografií rockových a metalových hvězd a jejich korun. Metalová komunita obzvlášť si totiž tento hříšný symbol velice oblíbila. Evokuje totiž nejen temnotu s hříchem spjatou, ale také moc, sílu a ambice, které jsou metalu vlastní, ale také jistou zvrácenost, nebo spíš "odvrácenost" v závislosti na tom, k čemu svou korunu využijete. 

Tento článek není jiný. Po předchozím monstrčlánku jsem se rozhodla vydat jen něco naprosto krátkého a odlehčujícího, kde vám nabídnu fotografie dalších mocných metalových korun, protože taková galerie mi přijde velice zajímavá.


Když jde o symbol moci, nemůžu vynechat jeden, který není přímo korunou, ale představuje protiklad moci světské. Nejsem věřící (ani žádný satanista nebo pohan, prostě jen nevěřím), takže neznám přesný název "papežského zdobného čepce", ale hádám, že přesně tuhle monumentální symbolickou ozdobu hlavy má představovat, co nosí na hlavě Nergal, frontman skupiny Behemoth. 


Co se papežských pokrývek hlavy týče, nejlepším, nebo spíš nejautentičtějším, zástupcem by zde asi byla skupina Ghost, a co se dalších doplňků týče (mešní štóly a pódiové rekvizity), nezaostává za nimi ani skupina Powerwolf, ale jelikož se nechci zaměřovat na víru v metalu (a specifický vztah metalu k víře) a jelikož pro mě v tomto článku má rozhodující slopvo i "zdobnost" nebo "monumentálnost", dávám sem za všechny jako příklad holt Nergala a postupuji dál - ke klasičtějším korunám. 

EDIT 30. 10.: Napadlo mě přece jen tu papežskou slávu trochu rozšířit, když už jsem ji tu naťukla, protože stejně děsivě a stejně zdobně, jako ji pojali Behemoth, ji v rámci photoshootu k albu Ritual pojali i In This Moment, a tak zde nabídnu ještě jeden papežský čepec, tentokrát od Marie Brink.


A s Marií se přesunu i k tém "korunovatějším korunám":

V roce 2019 vydala skupina Mono Inc. album The Book of Fire, které mě kromě anglického coveru Shining Light (původně Lichtgestalt od Lacrimosy) ničím moc nezaujalo, ostatně předchozí morovou nálož věrně popisující pochod krys roznášejících smrt je těžké něčím přebýt. Nicméně album nám alespoň přineslo novou image zpěvačky/bubenice (napíšu to v prvním pádu, protože skloňováním se z toho stává paskvil) Katha Mia. 


Nějaké černé, krajkové nebo látkové a hodně elegantní spíš než monumentální koruny jsou pro metalovou, a zvláště gothickou scénu docela typické, takže Katha Mia je věrným zástupcem tohoto trendu. Kdo z něj však vybočuje všemi možný prostředky, je Císařovna Temné lásky - Elina Siirala. 


Skupina Leaves' Eyes jsou... sráči
Vážně, bývala to má nejoblíbenější skupina, ale poté, co vyhodili bez jakékoliv domluvy a rozlučkového turné zpěvačku Liv Kristine (po které je mimochodem skupina pojmenovaná) z její vlastní kapely a bezostyšně ji nejenom nahradili chabou imitací v podobě Eliny, ale ještě jí ukradli vikinskou tématiku, kterou (jakožto jediná seveřanka ve skupině) do textů vnesla, se zkrátka degradovali sami do pozice sráčů. 
Nevím, nakolik je nová zpěvačka v celé aféře vinna, ale přiznávám, že ani k jejímu věčnému bitch-face jsem příliš nepřilnula, natož k chabé práci s hlasem.
Nicméně letos vydali nový singl (a možná už i celé album, nevím, nesleduji), kde se Siirala producíruje s korunou. Možná jim tímto dělám jedině reklamu (v podstatě je mi to jedno, poslouchejte si, co se vám líbí), ale když už jsem se rozhodla o korunách psát, přišlo by mi scestné zrovna takto velmi specifickou korunu do výčtu nezařadit. Na rozdíl od ostatních metalových korun totiž zjevně nemá jít jen o estetický doplněk, ale opravdu symbol moci ve spojení s titulem "císařovna". Koruna je proto také těžká, kovová s drahými kameny, pokouší se o nějaký historický nádech a zcela kašle na nějakou eleganci. Jakožto císařovna se Siirala nechala zvěčnit i na artwork k tomuto singlu, kde máme v hlavní roli opět tuto mohutnou zlatou korunu. 


Mimochodem scéna s trůnem i barevné ladění má nejspíš zastínit artwork starého EP ještě s Liv Kristine: At Heaven's End. A ano, věřím, že ti bastardi jsou schopní zajít takhle daleko, aby Liv "zneuctili" a snažili se přemazat historii. 


Liv ale s korunou nejspíš nikdy nepózovala, tak se posunu zase k další zpěvačce (a ano, tentokrát tu nejspíš budu mít jen ženské zastoupení). Další na mém výčtu je Ulli Perhonen ze skupiny Snow White Blood. Skupina vydává právě teď někdy nové album a k němu nafotili úplně krásný zlatý photoshoot, kde samozřejmě - jakmile jde o zlatou - nesmí chybět koruna. 


Skupina se zaměřuje (stejně jako třeba Xiphea nebo Blackbriar) hodně na tématiku pohádek, takže zrovna zde nějaká personifikace královny či princezny velice sedí a já jsem zvědavá, jestli nové album vnese textově třeba i nějaký vhled do toho, koho přesně má Ulli ztělesňovat. 

Kromě Snow White Blood někdy v nejbližší době nejspíš vydá album i Epica. O albu jsem mluvila už v minulém článku a hodně narážela na první vydaný singl Abyss of Time. I dnes čerpám z toho singlu a hlavně videoklipu, kde se zpěvačka Simone honosí zdobnou korunou. 


Jsou to právě tyto dvě poslední zpěvačky a jejich zlaté outfity, které mě přiměly k napsání tohoto článku. Trend korun se mi velice líbí; myslím si, že Humbook si nedávno dělal srandu z toho, proč se tak často objevují nyní koruny na obalech fantasy knížek, a tak určitě není od věci posvítit si na koruny i v jiném uměleckém odvětví. 


Simone se v rámci photoshootů pro nové album vytasila ještě s černou korunovitou strukturou na hlavě, která se více podobá tomu gothickému stylu, na který jsme zvyklý a na který jsem nás navnadila první fotkou, čímž tedy uzavírám symetricky dnešní fotoseznam. Snad se alespoň trochu líbil a snad byl po předchozím článku alespoň trochu oddechový.

Spoustu korun jsem jistě minula a spoustu zapomněla. Pokud o nějaké víte, neváhejte mi o ní napsat, protože není špatného dne na obdiv krásy. 

Myslím si také, že úplně specifickou kapitolou jsou pak koruny na obalech alb, na které se podívám třeba zase za pár měsíců. 

Přeji mnoho zdarů o/


EDIT 30. 10.: Rozhodla jsem se přednastavit vždy články po čtyřech až pěti dnech (protože mám nápady, co chi napsat, a někdy to holt vychrlím naráz, tak to musí do fronty :D) s tím, že tu budu střídat delší a náročnější čtení s nějakými oddechovkami (viz například předchozí Dark Epica ve srovnání s těmito korunami).
Nové články tedy stopro přibydou teď 1. 11. a 5. 11. 





12 komentářů:

  1. Na metal moc nejsem, ale s korunkou si spojují spíš princezny, takže mi to k tomu moc nepasuje :-D pěkný článek

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky moc metalových kapel neznám. Jednou jsem tu myslím psala, že mám ráda Rammstein - to je kapela, která mě zasvětila do žánru už dávno. A rozhodně jsem díky tvému článku zase něco objevila. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já a metal dohromady nejdeme, ale toho trendu korun všude možně jsem si všimla taky. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, že koruny jsou asi nějak mimo mě. Celkově strašně málo koukám na videoklipy, vlastně vůbec nekoukám, takže ani většinou nevím, co tam mají zpěváci na sobě :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé počtení, netušila jsem, že jsou koruny tak významné pro metal.. Ae pravdou je, že metal neposlouchám, tak se není čemu divit.

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, neměla jsem ani potuchy, že může mít styl hudby takové rekvizity. Každopádně je to velice zajímavé!

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný doplněk, na metalový koncert se to opravdu hodí :) Metal poslouchá můj přítel, některé písničky se líbí i mně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavě zpracované. I když pro mě děsivé... ale takový metal asi má být .-)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý pohled. Jak vidím, není koruna jako koruna!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Pro mě je spojení slov metal a koruna vždy Nergal tak, jak jsi ho uvedla v článku na fotce - tak a nikdy jinak. A rovnou si půjdu i něco poslechnout. Jinak s korunou na koncertě si spojuji i Tarju, té opravdu slušela.

    OdpovědětVymazat
  11. Metalovou hudbu jsem kdysi také dost poslouchal (např. Accept, Iron Maiden, Scorpions, ..., u nás Citron, Arakain, Vitacit), jenže to byl metal z pohledu dnešních podob thrash-, death-, black metal téměř popem a líbil se mně víc, protože tam byly slyšet i melodie. Zdá se mně, že v té "moderně" už o ně snad ani nejde.
    A protože to už nesleduji, unikly mně i ty korunní propriety. Ale určitě k takové hudbě patří.

    OdpovědětVymazat
  12. Metalová koruna, zajímavý nápad a pojetí. Za mě jednoznačně Maria z In This Moment nebo Simone z Epicy, v Abyss of Time ji to neskutečně sluší :-)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky