↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

sobota 20. ledna 2018

Koruna na hlavě, koruna v srdci

Já opravdu nutně potřebuji mít na své svatbě korunu. Nějakou elegantní, ale jsem si tím jistá, že k oltáři musím jít s nádhernou ozdobou hlavy.

Ne, nebudu teď plánovat svou svatbu... časem to snad přijde, ale dnešní noc rozhodně není onou nocí. Dnešní noc je nocí, kdy si všímám korun v metalové scéně.

Všimli jste si také, že koruna dodá každému punc nejen majestátnosti, ale určité elegance, zvýrazní jej a přidá až děsivý nádech tajemna? Koruna je symbol a my jsme naučení na to, že na nás symboly působí mocně. Kříž, pentagram - každý si s tím něco spojí - a nejen co se učil o náboženství ve škole - ale nějaký výjev, nějakou zkušenost, názor, myšlenku, pocit... A s korunou to není jiné.

Ten trend se mi líbí. Je stále docela vzácný, ale vzhledem k tomu, že se nám rozrůstá základna fairytale metalu, mohl by se brzo vynořit zástup elegantních princezen. Nicméně na tenhle článek mě nepřivedla žádná nová skupina, žádná začínající pohádková gruppa, co si myslí, že když zpívá o Sněhurce, tak je sakra badass. Ne, opět za to mohou Evanescence (jo a Dani Filth).



Mně se až děsivě moc nelíbí nová tvorba Evanescence. Vím, že jsem jedna z mála, kdo na Synthesis neujíždí, ale zkrátka mi to přijde... nejen divné, ale také nudné. A to je fakt podivná kombinace. Někdy vám na to napíšu Recáseň, pokud se to ujme. Pokud ne, tak aspoň můžeme nyní obdivovat Amy v koruně, protože to je podle mě to jediné dobré, co z nového stylu Evanescence vzešlo. Někdy v roce 2012 se Amy více méně zbavila korzetů. Není nic špatného na tom změnit styl, ale pro mě to byla taková symbolická tečka, kdy jsem si řekla: Ano, ten jejich gothic feel už je holt pryč. A teď jsme tady. Synthesis s ujetým soundem, monotónním hlasem a nezáživnými melodiemi za námi a Amy s korunou před námi. A mně se zdá, že vypadá hodně dobře.

Tenhle článek vlastně ani nemá poselství, nepřijde žádné morální poučení o pýše ani srovnání statistik výskytu korun v popu a v metalu (i když to zní jako dobrý nápad a asi to ještě zpracuju). Chtěla jsem sdílet své nadšení z toho, kolik rockových, metalových a darkwavových umělců zakomponovalo korunu nějakým způsobem do své image. Chtěla jsem vypíchnout, jak nádherně to působí a jaké klenoty (doslova) se dají nalézt.

A samozřejmě hledám inspiraci pro svatbu. :P

(Sariola)

(Dianne van Giersbergen)

(Dani Filth)

(Chris Harms)

(Ailyn)

První koruna, kterou jsem takto na někom viěla, byla právě ta děsivá černá s řetězi, co má na své hlavě Filth. Viděla jsem ji tuším na obalu Sparku - ještě jako malé dítě, asi v roce 2009 nebo kdy - a nesmírně na mě zapůsobila. Chtěla jsem si vyrobit kopii a myslím, že tehdy se u mě zrodila má korunová mánie, takže díky Dani. Ale když ony ty díky ani moc ironické nejsou. Já jsem vážně ráda, že jsem si začala všímat i téhle blbosti. Líbí se mi nacházet nové přírlstky do seznamu a líbí se mi, že každý je jiný a originální. Líbí se mi, že korunu Amy zdobí černý květ, že Dianne napodobuje Sochu svobody a že Chrisova koruna připomíná korunu Ravenny z té moderní Sněhurky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky