↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

úterý 18. října 2016

Kauza Leave's Eyes - co se teda vlastně stalo

Původně jsem se chtěla pustit do recenze Fires in the North, ale na to bude času dost ... nejdřív potřebuju vypsat, co se vlastně okolo tohohle EP strhlo za povyk a co všechno šíleného můžou napáchat blbí metalisti ... a tím nemyslím fanoušky.

S touhle skupinou mám velký problém. Ne kvůli hudbě, ta byla vždycky famózní, ale kvůli tomu, jakým způsobem se zbavili zpěvačky, Liv Kristine, duše skupiny. A komentáře typu "vždyť ona ani nepsala hudbu, a navíc v tý skupině byla jen z Alexovy milosti" mě vážně baví.
Možná nepsala hudbu, ale psala životní příběh skupiny, psala texty, dala skupině všechno a vtiskla do ní svůj osobitý styl, propůjčila jí svůj nezaměnitelný andělský, až hypnotický hlas, který udělal z té další symfonické skupiny něco víc. Leave's Eyes, však už jen to jméno ... je odvozeno z Liv's Eyes neboli "Oči Liv". Nemluvě o tom, že to byla také ona, kdo Leave's Eyes nasměroval na vikinskou cestu, vzhledem k tomu, že je z Norska.

Proč tohle ovšem řeším ... Nebylo by to tak zlé, kdyby Liv prostě odešla, dohodla se na tom se skupinou a skupina o tom normálně informovala fanoušky jako to letos udělali Sirenia, Eluveitie a Rhapsody of Fire (jako vážně, co je tohle sakra za rok, kolik skupin se ještě rozloučí se svými zpěváky? - dobře, omlouvám se, moc to prožívám). Vypořádali se s tím jako dospělí lidé, a i když věřím, že to minimálně jednu stranu vždycky bolelo, dokázali to udělat v tichosti bez nějakých veřejných tahanic, které by rozdělily fanoušky na dva znepřátelené tábory.

Leave's Eyes si řekli, že přeci není nutné chovat se dospěle, a tak na to šli z opačné strany. Žádné prohlášení nebylo, jen jednou v průběhu turné napsali "Jo a víte, co je novýho? Vaše milovaná Liv, na kterou jste se tolik těšili, na zbytek turné nepojede, neboť odešla, a teď máme náhradu, úžasnou finskou Elinu Siiralu, která je vážně talent..." Dobrá, nebylo to takhle slovo od slova, ale vyznění bylo stejné. Talent nebo ne, takhle se to fakt nedělá. Samozřejmě, že se všichni fanoušci po tomhle trapném (ne)prohlášení začali dožadovat vysvětlení, co se vlastně stalo (neboť každá, KAŽDÁ skupina uvádí aspoň to blbé "neboť se chce vydat jinou cestou", tady ani tahle hloupá výmluva nebyla, žádné "neboť" nepřišlo, a tak si to LE vypili až do dna).
Vtipné bylo, že Alex (který si tedy přivlastnil skupinu) začal okamžitě na FB promazávat komentáře, které se mu nelíbily (aneb kde fanoušci psali i něco jiného než jen "mocinky lofískuju Elinku <3") , hrál mrtvého brouka, nic neřešil a každý den posílal fotky své skupiny včetně Eliny z turné s popiskem, jak to bylo skvělé. Fanoušci se zbavovali vstupenek na další vystoupení a chtěli stále vědět víc.

A tak Alexovi ruply jednoho dne konečně nervy ... a asi na koleni sesmolil nějakou smlouvu, nechal ji podepsat jakýmsi svým kámošem, kterého prohlásil za "nestranného", a zveřejnil ji na FB s tím, že tohle je důkaz o tom, že s Liv byli dohodnutí.
To je totiž druhá stránka věci. Liv na svůj účet na Facebooku totiž v ten samý den, kdy nějaká chabá informace o změně zpěvačky přišla od skupiny, napsala velice smutné prohlášení (a jelikož to bylo jediné prohlášení, samozřejmě že všichni fanoušci v tu dobu stáli při ní), že o ničem nevěděla, že se skupina dohodla za jejími zády, nesmírně ji to bolí a nechápe, co se stalo. Jelikož jsem se s Liv dvakrát setkala osobně a vím, jaká bezelstná, milá a optimistická duše to je, nemám problém jí věřit dodnes. Tohle se stalo v dubnu 2016.

Půlku dubna nás však Alex ještě balamutil řečičkami o tom, jak byli s Liv dohodnutí od února a že "ona vlastně kecá". Všem byl jen pro smích. Pak se vytasil s tou smlouvou. Na které nebyl ani podpis Liv, ani únorové datum, nýbrž dubnové, a tak si od velké části fanoušků vysloužil posměch ještě větší.
Problém byl, že někdy v té době (nebo krátce poté) někdo hacknul účet Liv Kristine na FB, a smazal jej, čímž přišla o více než 130 000 fanoušků, kteří ji sledovali, podporovali a četli její vyjádření, ale také o možnost vyjadřovat se dál.
Alex začal hrát tvrdě. Samozřejmě nikdo neví, kdo, jak a proč to doopravdy hacknul, ale byla by vskutku podivná náhodička, kdyby v tom Alex neměl prsty.

Na kauze je ovšem nejzajímavější to, že Alex a Liv jsou, nebo spíš byli, vlastně manželé. Z tohohle důvodu jsem považovala skupinu za nerozpadnutelnou, neboť jsem nepředpokládala, že by se dokázali kvůli něčemu rozhádat natolik, až by je to dohnalo k rozvodu a rozpadu skupiny. Ale stalo se. Podle toho, co švagr a otec Liv psali na FB (pokud to byly pravé účty, to nikdo neví), byl Alex rovněž nevěrný (objevily s spekulace, že s novou zpěvačkou, ale tomu já upřímně nevěřím), a to byl hlavní důvod, proč se Liv v manželství již necítila šťastná, našla si na oplátku nějakého přítele (však proč ne, když Alex má taky nějakou tu svoji ...), ale snažila se zuby nehty skupinu i manželství (kvůli synovi) udržet dál.
Těžko říct, zda tím Liv prospěli nebo uškodili.

Všeho nakonec využil Alex, který asi o dva-tři měsíce později vydal velmi zajímavé prohlášení (konečně!), ve kterém však neustále opakoval, že si Liv našla "nového přítele, který je terapeut". Tu část věty v uvozovkách, přesně tak, jak tu je napsaná, opakoval v článku asi desetkrát. Někdo měl hold veliké potřeby zdůraznit, že to byl terapeut. A že Liv je tudíž nejenom nevěrná mrcha, ale ještě ke všemu potřebuje psychickou pomoc, neboť se vlatsně několikrát při turné zhroutila. Nekecám, tyhle blbiny tam vážně psal. Že nezvládala tlak, jezdit na turné pro ní bylo příliš vyčerpávající ... Samozřejmě, a proto kromě Leave's Eyes ještě koncertuje s projektem "The Sirens", o sólo dráze nemluvě.
Má skromná osobní teorie je ta, že Alex záviděl manželce slávu, a tak se jí potřeboval zbavit. Ona byla vždycky tahoun skupiny. Byla známá už z Theatre of Tragedy, lidé po celém světě ji milovali, kdežto on byl jen "její manžel". Samozřejmě si taky založil svou vlastní skupinu, Atrocity, což je nějakej death-metalovej kravál, který téměř nikdo neposlouchá, a tak se musí přiživovat na Leave's Eyes (téměř na každém jejich turné jsou alespoň na pár koncertech Atrocity jako hosté, tedy předskokani).

Problém je, že šíííleně moc fanoušků tomuhle prohlášení o psychických problémech Liv uvěřilo. Neříkám, že každý z nich je blb a nikomu nepřišlo divné, že se to objevilo až tak pozdě, a ještě ke všemu po těch všech trapasech, co Alex způsobil, ale valná většina fanoušků, kteří u LE zůstali, vážně blbí jsou.
Většinou jsou to však noví fanoušci, kteří je objevili až letos, tak to je jasné, že těm je nějaká Liv ukradená, a nebo staří fanoušci Eliny ještě z její předchozí skupiny EnkElination/Angel nation.

Leave's Eyes s Elinou (2016, promo k EP Fires in the North)

Výsledek obrázku pro leaves eyes fires in the north

Tihle fanoušci jsou však ještě větší zlo než samotný nafoukaný Alex. Nedávno vyšlo EP (jak jsem na něj chtěla psát recenzi .. a ta samozřejmě ještě přijde), kde Elina přezpívává staré písničky. Nemyslím si, že existuje něco horšího, než uvést zpěvačku tím, že přezpívá staré písničky. To nefungovalo nikdy u nikoho (Amberian Dawn by mohli vyprávět). A tak se samozřejmě objevilo pár starých fanoušků, zastánců Liv a zdravého rozumu, kteří vyjádřili stejný názor jako já teď tady, a to sice, že by se měla Elina spíš předvést v něčem novém, a ne přezpívávat písničky Liv, které v jejím podání nikdy nebudou tak dobré, protože prostě patří Liv. Elinina armáda si však tyhle komentáře vyložila jako nejhorší útok na jejich milovanou vládkyni pekel (protože ona se tak fakt na každé fotce ksichtí), a tak začala dost hnusně do všech ostatních, komu se to nelíbí, rýt, s tím, že Elina je nejlepší a komu se to nelíbí, ten nemá vkus ... Fakt milé. Tenhle snadno vytočitelnej spolek fandů je o to trapnější, že si úplně všechno, co kdo napíše, vykládá jako útok proti Elině, včetně toho, když se řešila kauza "prohlášení/smlouva". Kde v tom konkrétně vystupuje Elina? Hm ... Naopak hodně z příznivců Liv uznalo, že Elina nemá špatný hlas a že může opravdu být dobrá, ovšem Elina nazis to vnímají jinak. Říct, že "může být dobrá" je smrtelná urážka pro někoho tak perfektního.
Jsem z nich vskutku unavená.

Na závěr bych chtěla říct, že Leave's Eyes u mě timhle klesi tak hluboko, jak bylo možné, ale dávám jim stále šanci, neboť věřím, že nové album, tedy plnohodnotné, full-length, ne nějaké EP o pár písničkách, by mohlo být hudebně dobré ...
Nicméně má pozornost se teď nejvíc soustřeďuje na Liv, která je v procesu nahrávání dalšího sólo alba ... a nedávno vydala prohlášení, že už nebude zakládat nové skupiny ani projekty a pojede si jen sólo.

Inu, přeji jim všem štěstí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky