↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

sobota 9. června 2012

Povídka soutěžící o cenu Fernanda Ribeira: Pád železné opony aneb myšlenkové pochody sedmileté dívky

Tenkrát v televizi dávali jakýsi dokument. Velmi nudný dokument, který ovšem maminku i tatínka, velice zajímal. Já dokumenty nemám ráda. Jsou moc dlouhé a někdy dokonce černobílé. A už vůbec nemusím ty, kterým nerozumím. Asi jednu minutu po začátku jsem odešla do pokojíčku a hrála si s panenkami. Ach, pád železné opony... Železné, jaký to nesmysl?

Pokud se nepletu, tak opona je takový ten hadr v divadle, co vždycky se spustí dolů, když skončí představení. Paní učitelka to říkala. Hadr, který nemůže být železný. Nebo ano? Proč mi v té televizi pletou hlavičku? Musí taky počítat, že se na ni bude dívat někdo malý, jako já, který ledacos nechápe. Ach jo.
Raději jsem panenky uklidila, zhasla jsem světlo a lehla si pod peřinu. Stejně by za chvíli rodiče přišli a poslali mě spát. To s tou oponou mi ale nešlo na rozum. Vzpomínala jsem na školní představení O perníkové chaloupce. Tam jsme taky oponu neměli. Asi si jí škola nemůže dovolit. Z čeho že ta látka je? Z hedvábí? Z bavlny? Z plátna, jako krtečkovy kalhotky?
Ať je to jak chce, je to jistě dražší, než kus plechu. Proto železná opona. Je pevnější, herci se za ni můžou schovat, když diváci po nich začnou házet rajčata a papriky. Ale ty jsou prý taky drahé. Ale kamenů je všude dost. A navíc kamenem do hlavy to bolí. Železná opona je vhodná. Je jako brnění. Herecké povolání je asi nebezpečné, když něco takového potřebují. Tu oponu ze železa bych jednou chtěla vidět. Jak je asi namalovaná. V národním divadle ji jistě mají, když hrají pro trestance z vězení. Ti jsou totiž zlí a nikdo se jim ničím nezavděčí. Co kdyby třeba ty herce napadli?
Jenže železná opona musí být také těžká, ne? Co když se jim utrhne a spadne dolů? Úplně z ničeho nic? Třeba nějakému člověku na hlavu? Nebo více lidem? Vždyť je to musí zabít. To nemůže přežít nikdo. A ten randál, co ten její pád nadělá... ten je nejhorší. Proč se tady nepoužívá jen ta hadrová? Ta tak vražedná přece není. A navíc je skladnější, snáze vyměnitelná, lehčí i hezčí.
Vždyť se už v minulosti musela stát nějaká taková nehoda. Tragická, která skončila úmrtím třeba i třiceti herců. Mě by se nechtělo zemřít tak, že by ne mě spadla opona. To tedy ne. To by bylo tak smutné.
Proto mají asi herci tak vysoké platy. Musí přece dostat zaplaceno za to, že tak riskují život, před tolika diváky. Já bych to nedělala. Takový blázen nejsem. Já bych se určitě bála.
Aha, tak proto o tom dávají ten dokument. Je totiž neskutečně zajímavé, dozvědět se o možných nebezpečích, která se mohou v běžném životě přihodit. A to, že na vás spadne opona ze železa, k nim určitě patří. Třeba je ta opona i pozlacená, nebo postříbřená. Jaká asi byla ta z toho dokumentu? To musím zjistit. Střelhbitě jsem vyběhla z pospala rovnou do obývacího pokoje...
Ale ne, jak to, že ten pořad není o divadle? Co je zas ten komunismus a socialismus? Komunisté nejspíš vždycky pořádají komunální volby a socialisté se starají o asociály...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky