↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

sobota 12. května 2012

Nejatraktivnější místo na světě je ...

... Yellowstone ... a nebo New York ... ne, vlastně jsou to Niagarské vodopády ... a nebo Los Angeles?

Ve skutečnosti tím narážím na všeobecné přesvědčení lidí, že tam za velkou louží je všechno lepší ... příroda krásnější, památky záhadnější ... a přitom nikdo z nich ani netuší, co máme hned za humny ... Většina si řekne, že české hrady, to je jen Karlštejn a pak nějaké nevýznamné zříceniny bez minulosti. Ale všechno má své pověsti, svou duši, své příběhy ... slyšeli jste třeba o Jakenově zdi?

Málokdo rád zkoumá svou minulost ... totiž minulost svého národa. Všichni si radši zapamtují, že na mostu Golden Gate spáchalo sebevraždu přes 1200 lidí, než aby se vůbec zajímali o to, že Žižka vypálil Zlatou korunu.

Dobrá, nemám právo za to nikoho odsuzovat, však já se taky ne vždy zajímal o historii ... Jen mi přijde vyloženě smutné, že je někdo schopný říct, že u nás (a nejenom v Česku, ale i ve střední Evropě celkově) není nic k vidění a aniž by to prozkoumal, hledí na západ.

A co se takhle ohlédnout zpět ...?

Kdysi jsem se vás ptal, jestli byste neměli zájem o zájezd do Mauthausenu. Byla by to akce tuším především pro Jihočechy, neboť by se odjíždělo z Čéčovky (Čéčova ulice) v Českých Budějovicích. Odjíždělo by se v 7:00 ráno. Mauthausen není daleko, je to asi 30 km od Lince. Kolem desáté hodiny by se šlo k památníku československých obětí. Celková prohlídka by končila asi kolem druhé, avšak je naplánován i dobrovolný výlet do Lince, odkud bychom se do ČR vraceli před šestou večer.
Musím případné zájemce však předem upozornit, že je to akce pořádaná KSČM a ti budou bezpochyby chtít získat nové duše, a tuším, že v Linci se uskuteční i manifestace českých i rakouských komunistů. Na druhou stranu je to velmi levná a dobrá příležitost podívat se na tolik významné místo. A sám moc dobře vím, že i když vám někdo nabídne členství v klubu 1. máje, nemusíte to přijmout, nikdo vás do ničeho nutit nebude, pokud nechcete být komunistou, nemusíte se jím stát. Ani já nejsem komunistou. Některé jejich myšlenky se mi líbí, ale jak už jsem jednou psal, pro mě je tou optimální možností SSO. Tady jde spíš o - když to řeknu natvrdo (a bude to znít odporně) - využití příležitosti. Pochybuji o tom, že by se někdo z vás kdy ke KSČM připojil, jak říkám, nikdo vás k tomu nutit nebude. Jen vám to pravděpodobně nabídnou.
Zmínil jsem také, že je to levná akce ... OV zvažuje proplacení celého zájezdu, takže by se mohlo stát, že by byl celý výlet dokonce i zadarmo. Zatím je přihlášeno 20 lidí ... kdyby nás bylo víc (třeba 40, dejme tomu), OV by možná mohl i couvnout od svého původního záměru, ale zase by se cena rozdělila mezi větší počet lidí ... a tak by to jednotlivce přišlo na malou částku.
Další důležitý bod je doprava ... bohužel, zdá se, že každý bude muset jet svým vlastním autem, neboť autobus by se objednával asi až od těch 40 lidí. Takže to jediné, co byste si museli zaplatit, je benzín/nafta přibližně na 200km (cesta tam i zpět).
A teď to nejdůležitější ... tento zájezd je vhodný pro milovníky last minute, neboť se to koná tuto neděli 13.5.

Ano, vím, informuji o tom brzy, ale věřte, že jsem se to také nedozvěděl o moc dřív než vy.
Byl bych rád, kdybyste se zapojili, přeci jen jde o poznání naší minulosti. Ale chápu, že ne každý bude moct tak brzy ... a ne každý by se mohl dostavit na jih Čech.

Užívejte dne a hrajte Bulánky.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky