↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

pátek 23. března 2012

K čemu nám ta škola vlastně je?!

Ano, tuto otázku si kladu stále častěji. Možná, že dokážeme spočítat rovnice s parametrem, zvládneme popsat primární i sekundární fázi fotosyntézy, sestavíme rovnice složených kmitání, určíme, kde leží Džabal Tubkal, ale nakonec stejně ztroskotáme na tom, odkud dopadá na naši Zemi světlo ... ze Slunce? Ano, ale kde je to Slunce? Včera jsem se setkal s výrokem, že Slunce svítí z Marsu ... spolužáci!

Nechci výjimečně nadávat na debilitu lidí ... na to budu mít čas do konce života ... Tentokrát bych vás chtěl obeznámit s pár perličkami z naší třídy ...

Víte, začal bych asi tím, jak jsme na tom s nejrůznějšími předměty. V matematice jsme dnes začali suverénně probírat učivo maturitních ročníků (ano, jsem v kvintě - pro ty, co neví, je to věkově na úrovni prváku). Matice - proč ne, že? Na všech gymplech to berou čtvrťáci a oktaváni, avšak naše matikářka rozhodla, že jsme natolik vyzrálí, že to zvládneme taky. Nevěřili byste, jak katastrofální má naše třída průměr. Neustále na nás nadávají, no ale proč asi máme špatný průměr? Protože jsme předběhli o tři roky!

Tak dál ... angličtina? Vloni jsme byli na úrovni sexty (něco jako druhák) - letos jsme mírně přibrzdili, takže jsme stále zhruba nastejno se sextou, avšak naši angličtionářku zase napadlo, že by nám mohla výuku obohatit o francouzštinu. Z té naštěstí písemky nepíšeme, avšak jen málokteré slovíčko nepostihne překlad do francouzštiny. A pak nemá chudák spolužák přeložit větu You must eat with fork and knife (Musíte jíst vidličkou a nožem) jako Musím jíst polívku s pórkem. Genialita se holt projeví. To mi připomíná, že jsme včera psali písemku. Na půlku té látky jsem však chyběl a většinu slov jsem byl tedy nucen si domyslet. Že sklizeň se řekne harvest, jsem věděl jen díky FarmVille (takže tu hru nezatracujte), avšak straku (magpie) už jsem musel začít odvozovat logicky ... Ale se slovem magpie bych si ji bezpochyby nikdy nespojil ... čili mi z toho vznikl stainbird (skvrnopták). A o tom, jak se řekne kapesník (handkerchief), jsem také v životě neslyšel, takže nastoupil pocketrag (kapesní hadr). Smysl to dává! A ne nějakej handkerchief!

A co teprve zeměpis! Ve většině předmětů ženeme zběsile dopředu, ale v zemáku zdařile stagnujeme na jednom místě (zdá se mi, že už asi pět let). I přes takovéto nedostatky, kdy se studenti spokojí s učením ve formě prozpěvování si písně o slovech Karákum-Kyzylkum-Lobnor-Kukunor, máme ve třídě vítěze zeměpisné olympiády (dokonce okresního kola). Zbytek třídy si však z poznámek např. o Africe pamatuje maximálně průpovídku: Pásli ovce Malgaši. A nebo taky geoparda ... toto zvíře se každému zjevuje tehdy, když si není jistý, zda je na obrázku gepard nebo leopard.

Zvláštní kapitolou je i chemie. Náš třídní průměr na konci minulého pololetí z chemie překračoval hodnotu 3,4 a já nabývám dojmu, že ani letos to nebude o moc lepší. Polovina třídy propadá, ale zdá se, že si z toho málokdo dělá hlavu. Však také písemky skládající se z reakčních rovnic a charakteristiky šesti prvků naráz člověka učiní otupělým.
Příhody z té letošní chemie bezpochyby nemohou konkurovat těm poředešlým, neboť se nám změnila učitelka, tudíž jsme přišli o tu, která vše srozumitelně vysvětlovala ... tedy stylem: "Tady má být tohle a tady takhle todle a tohle se škrtne, protože tohle je tady, ale tohle má být támhle, ale tohle se tu takhle zaplní, protože to tak prostě je, ale pozor, tady to musí být zase takhle, ale kdyby to bylo tamtím způsobem ... tak já nevím, ale takhle je to lepší, ale dávejte si na to pozor!"
Víte, k čemu slouží chlorid rtuťnatý? Je to velmi prudký jed. Když jsme se bavili o jeho využití, spolužák se zeptal: "Nevyužívá se třeba v lékařství? Třeba na umrtvování?" Bezpochyby! Pokud budete chtít někoho trvale umrtvit, rtuťnaté sloučeniny jsou pro to ty pravé.

A pak na nás nemá svítit Slunce z Marsu a bouřky přicházet ze Saturnu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky