↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

pátek 21. ledna 2011

Caro nonno, qui é vietato fumare!

   Bylo úterý, pro člověka z naší třídy den oddechový a nesmírně příjemný kvůli naprosté absenci matematiky v rozvrhu. Blažení z vyhlídky dobrého dne a do jisté míry zlámaní po pondělku jsme začali naprosto zcestně řešit jazyky. Ne, ono to tak nebylo.. Vlastně jsme se k jazykům dostali přes kuřiče karatistu, ale to je příběh na hodně dlouho.. Podstatný je fakt, že přede mnou v lavici sedí dvě dívky. Jsou naprosto odlišné, ale i přesto (nebo možná právě proto) jsou to nejlepší kamarádky.. Jsou šílené, což je fakt, který je spojuje se mnou, ale i vlastně se zbytkem třídy. Jedna z nich se každopádně začala učit italsky. My sice nejsme třída drben, kde by se učení cizíhho jazyka uchovalo v tajnosti jen pár minut, ale před člověkem, který sedí za vámi, se už jen těžko něco tají. Obvzvlášť tedy, když neustále vykřikujete "Qui é vietato fumare!". Má zvědavost mi nedala, tak jsem se jí prostě musel taktně zeptat, co to má probůh znamenat?! Začala se smát a snažila se mi vysvětlit, že to dělá kvůli nějakému Italovi. Jako kdyby nevěděla, že celá Itálie teď patří Indům, mám na ně bohaté vzpomínky z Říma (což mi tedy připomíná, že jsem vám sem stále nedal všechny fotky.. Viděli jste vůbec Colosseum?), kde mi jeden vnutil šátek, druhý přívěšek s jakousi světicí a třetí své telefonní číslo. Myslím, že se jmenoval Vicky, ale kvůli krádeži mého telefonu (ne, na nic policie nepřišla) budu to jeho číslo stejně už jen marně hledat.. Ne, že bych ho tedy hledat chtěl.

   Před skončením třetí hodiny vyučovací už na sebe však díky mé neopatrnosti volala půlka třídy "Qui é vietato fumare" Tady je kouření zakázáno, ale jen málokdo tomu rozuměl.. a jen málokdo rozuměl, jak se to má vyslovovat, tudíž pak vznikaly zkomoleniny typu "Kuje větrá-to, fumáro".
   Paradoxně je tématem týdne český jazyk. Upozornila mě na to Labanda asi ve čtvrtek či ve středu, já totiž obvykle témata týdne naprosto ignoruji.. Napadá mě ale, že na toto téma bych rád něco napsal, nejspíš si to nechám jako grandiózní finále v neděli. Na našem grafickém blogu  rozjely holky projekt, že vždycky někdo utvoří na téma týdne grafický výtvor.. Nevím, jestli bych něco dokázal vytvořit na češtinu, nejspíš by to byl paskvil plný obrázků knih. Neříkám, že na obrázkách knih je něco špatného, ale už by to nebylo originální..
   Vlastně ale i v tomto článku hodlám okrajově probrat češtinu. Dělali jsme testy Scio, jak už jsem psal, a já teď dostal ocenění za třetí místo (za třetí místo mezi všemi gymnázii v našem kraji, to jde ne?). Vlastně naše třída vůbec vyžrala ty nejlepší příčky. Jsme asi opravdu elita.. Taková elita, že máme potřebu řvát na sebe při hodinách, že se tu nekouří.

Ocenění
   Takto nějak vypadaly diplomy, které jsme si postupně všichni rozebrali za výsledky hodné titulu nad očekávání. Však i v posudku mám napsáno, že můj výsledek dalece přesahuje mé obecné studijní předpoklady. Celkový percentil mám pak 92 (průměr mi výrazně kazí matika.. ale furt lepší než kdyby se testovalo aj z fyziky!), což znamená, že 92% testovaných studentů je horších než já.

   Když tady teď dělám ten odstavec, vzpomněl jsem si, jak nám češtinářka asi před týdnem rozdala naše kompozice a prohlásila, že dělání odstavců je chyba. Tedy, chybou je, dělat na začátku ty mezery (bože, jak ono se jim říká?! Nazývejme je odrážkami..), ale ona nám za to tedy milostivě body nestrhávala. Věděli jste o této změně? Prý, aby byl jazyk zase jednodušší.. už tak dělá jazyk jenom samé ústupky těm degenoravým idiotům, kteří ani nejsou schopni naučit se pár pravidel. Vždycky jsem tvrdil, že pravidla nejsou všechno, ale tím jsem opomíjel, že mezi pravidla patří vlastně i vyjmenovaná slova, větné členy, slovní druhy a slovesné a jmenné kategorie (a spoustu dalších samozřejmě). Když jsem chodil do třetí třídy, všichni starší spolužáci mi říkali, že devátá třída je leháro, protože se tam jenom opakuje staré učivo. Nepředstavoval jsem si, že bychom opakovali i vyjmenovaná slova.. a už vůbec jsem si nepředstavoval, že se u nás ve třídě vyskytnou takoví ignoranti, kteří dokáží do vyjmenovaných slov po S zařadit sviště (to už bych to víc chápal u vyjmenovaných slov po V teda!). Taky rody a vzory dělají mnohým problémy. Možná teď působím jako parchant, který má potřebu se jen vytahovat, jako parchant, který dostal jeden diplom a hned mu to stouplo do hlavy nebo jako někdo, kdo si myslí, že je nejlepší a ostatní jsou pro něj odpadem.. Vy víte, že to tak není, ale toto jsou prostě věci, které nepochopím. Nepochopím, jak někdo může takhle ubližovat češtině a prohlašovat, že je na nic. Z lidí, kteří chtějí utéct do Ameriky a prohlašují, že čeština zanikne, se mi dělá zle.. Doufám tedy jen, že naše třída zůstane u prostého "Caro nonno, qui é vietato fumare." Drahý dědečku, tady se nekouří a nebude plánovat úprk do zahraničí se sprostou větou na adresu češtiny na rtech!

Na odlehčení atmosféry vám nyní musím ukázat své milášky.
Within Temptation
Pink Floyd Classic
Masters of Rock 2011
Asi mi budete věřit jak zatraceně moc se těším..

Tak a teď vám půjdu zase po dlouhé době odpovědět, omlouvám se, že jsem se neozval dříve.
Metal s vámi!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky