↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

sobota 30. října 2010

30. září v Římě (1. den 1/2)

   Tak přicházím opět s fotkami z Říma.. Tentokrát opravdu s prvním dnem.. trochu nelogicky jsem začal druhým dnem a tak vám nyní přináším to, co předcházelo 1. říjnu. ;) Ovšem většinu fotek z prvního dne mám ve foťáku, jenže tam nyní nejsou baterky a proč bych se měl obtěžovat s tím, abych si je zašel koupit, že? Takže začnu fotografiemi z mobilu.. jako ostatně i v prvním říjnu. ;)

   Největšími lákadly samozřejmě jsou Foro Romano, Svatopetrské náměstí (Vatikán), Colosseum, Pantheon, Fontana di Trevi, Španělské schody a Andělský hrad s Andělským mostem (a spoustu dalších, samozřejmě..). Colosseum jsem vám přinesl ve článku o druhém dni a ani dnes vás o "hlavní atrakce" neochudím.. ;)

Před Pantheonem

   Pantheon je pozoruhodná stavba s kruhovitou dírou ve stropě. Říkáte si, co je na tom proboha zvláštního? Takovou ďuru můžu do stropu vyvrtat taky! Jenomže Pantheon se stal raritou právě tím, že do něj neprší a nesněží.. divil bych se, kdyby na podlahu Pantheonu vůbec něco dopadlo.
   Všechny fotky z této zvláštní budovy, kde funguje tlak jinak, než kdekoliv jinde, mám na foťáku.. ovšem dočkáte se jich, nebojte. ;) Na mobilu mám ovšem fotografie z "náměstí", které se nacházelo před touto stavbou. A i tam se objevily zajímavé věci..

   Určitě jste všichni viděli někdy Asterixe a Obelixe nebo aspoň četli komixy.. a vybavujete si ty Římany? Ty našnořené vojáky, proti kterým bojovali udatní Galové? Když jsme došli před Pantheon, tak jsme si chvíli jako v bitvě u galské vesnice připadal.. a hádejte proč?
Říman
Říman
   Ano, je to neuvěřitelné, ale v Římě byli Římani!
Budova za tímto Římanem, která je obehnaná lešením a působí tak velice odpudivě, je však onen výše zmiňovaný Pantheon. No a jak už se dalo také čekat, tak na schodišti vedoucím do Pantheonu vysedávalo už tradičně několik žebrajících lidí.

Hatatitla!
  
  Určitě jste všichni poznali, že další část naší malé kapitolky jménem "Před Pantheonem", bude o koních. Jak jste to mohli vydedukovat? Snadno - už jen podle toho zvolání, které uvádí tuto část. Já nevím, jak se "Hatatitla" píše, ale tuším, že všichni rozumíte. ;)

Kůň
Kůň
   Na druhé straně od Římana stáli, připraveni táhnout vůz, koně. Docela pohodlná atrakce barvy kaštanů z Orvieta. :D Nicméně na samotný Pantheon to nemělo.. :(

Poslední část..
Před Pantheonem
    Na této fotografii vidíte opět Římana ve stínu, který vrhá na toto náměstíčko samotný Pantheon. V pozadí také vidíte sloup, který se tyčí nad malou kašnou s křišťálovou vodou.. upozorňuji předem, že sloupů si v dnešním článku užijete také dost.. ;)

Fontana di Trevi

   Fontana di Trevi je další z lákadel. Nádherná voda a nádherné sochy.. údajně ráj na zemi (v Římě spíše jeden z mnoha rájů..). Fontana di Trevi se stala motivem mnoha uměleckých děl, jak jsem zjistil a také se vyskytuje hned po Svatopetrském náměstí nejčastěji na pohlednicích.
   A já vám ji nyní přináším!
Fontána di Trevi
Fontána di Trevi
   Jak můžete vidět, Fontána je vskutku v obležení turistů a jde ji jen velice těko zachytit, aniž byste tam měli bandu čumilů z Vietnamu.

   Přiložím jakousi fotografii, kterou jsem nefotil já, ovšem bylo by fajn, kdybyste měli představu o tom, jak vypadá Fontána zepředu..
Treviho Fontána v noci

Sv. Xavier

   Nemyslete si, že povolím a dám vám sem nějakou svoji fotku.. jde čistě jen o schodu jmen. ;) :D
Při procházce rozpáleným Římem jsme prošli nespočet kostelů, jejichž jména si ani v nejmenším nevybavím, ale byl jeden, jehož jméno (sice ne celé, ale to nejpodstatnější..) my v hlavě uvízlo.
Kostel sv. Xaviera
   Je to poněkud rozmazanější, ale to nejdůležitější stejně teprve přijde...

Francis Xavier
   Cedule na jedněch dveřích. Předpokládám, že "Sunday Mass" znamená "nedělní mše". Je vskutku veliká pocta pro mě, že v kostele mého jmenovce se káže v angličtině.. ale s ruštinou by zabodovali víc! :D

Obelisky

   Když jsme se toulali po Vatikáu, vždycky jsme měli slezinu u "obelisku", který vévodil Svatopetrskému náměstí. Dlouho spousta mých spolužáků neměla ponětí, co takový "obelisk" znamená a já vám nyní přináším dva nádherné kousky, které jsem blejsknul neskutečně blízko sebe kdesi u zastávky. :D Zvláštní místo pro takový minaret, že? Jenže Římani cpou tyto obry kamkoliv můžou, takže mě to ani nepřekvapovalo.. takovýchto soupů bylo u jedné zastávky v Římě daleko víc jak v celém Londýně.
Sloup
Sloup
   Jeden z těchto sloupů se nacházel vskutku nedaleko Španělských schodů a druhý byl spíše u noblesní uličky, kde se nacházeli sídla samých obchodů typu Prada a Guchi a jiných blbostí, které mě naprosto nezajímají..
   Ale přistupme k tomu prvnímu sloupu a Španělským schodům..

Španělské schody

Španělské schody jsou velkým lákadlem a myslím, že o nich už slyšel každý.. našli se však i takoví mrkvoni, kteří netušili, že jsou v Římě.
Španělky
Španělky
Ano, další z lákadel v obležení turistů. Narozdíl od vech těch ostatních my neměli tu čest sednout si na posvátné Španělské schody. Ale popravdě při tom, jak na ně pražilo slunce, jsme po tom ani netoužili. ;)

No a závěrem ke Španělským schodům - noční fotografie (opět z netu pro porovnání.. je vůbec možné, že jde o ty samé schody?)
Španělské schody
   
   No a závěrem poslední část:
Budova, jejíž jméno si nepamatuji

   Jak už víte, jsou místa, jejichž jména se mi vytratila z hlavy, ale myslím, že na kráse jim to vůbec neubírá, naopak možná trochu přidává na mystičnosti..
Budova
Budova - detail štítu
   Myslím, že jde o budovu, která vévodila malému náměstí, které bylo kryto budovami pouze ze dvou stran a nacházelo se za Pantheonem. Podobně jako Trafalgar v Anglii, bylo toto "náměstí" oblíbené mezi holuby. :D Ale budovy tam byly přesto pěkné.. ;)
  
   To je pro dnešek vše, přeji krásný den. ;)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky