↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

neděle 8. září 2013

Logyka

Mám jednoho známého. Ten známý je dospělý muž, před několika lety se rozvedl se ženou, se kterou má dítě.
Tohle není žádný zamilovaný příběh ani povídka sledující tragické lidské osudy, nejde o nějakou smyšlenou historku, která vás má dojmout ... já tímto pouze poukazuji na to, jak správný je zdejší systém ...


Onen známý je nezaměstnaný a bere nějakou chabou podporu od sociálky (asi necelých 3500). Není to špatný člověk, žádný opilec ani výtržník, nikdy nikomu neublížil a z práce dobrovolně odešel, jenže to netušil, že se stane pro dnešní trh práce naprosto nepotřebným a možná až příliš starým (však kdo by si cenil zkušeností, že?), ale i přesto všechno nejvíc myslí právě na své dítě a veškeré peníze posílá jemu.
Jednou ho tak napadlo, že na sociálce uvede, že dluží na výživném. I když nedlužil. Plán to byl prakticky geniální, protože počítal s tím, že stát se zachová milosrdně a bude na dítě vydávat víc peněz. Jde vlastně trochu o podvod, ale zoufalá doba si žádá zoufalé činy.
Sociálka však udělala pravý opak - mému známému peníze ještě zkrouhla zhruba na 2200. Dobře, říkali jsme si, že je to v pohodě - však proč by posílali prachy dlužníkovi? Lepší bude, když těch zbylých 1300 zašlou přímo matce s dítětem. Takhle kdyby to fungovalo, je to naprosto ideální. Sociálka samozřejmě nebude vyplácet tolik peněz někomu neukázněnému, kdo pravděpodobně prachy na výživné prochlastá nebo prohraje, takže je zašle rovnou k dítěti ...
Ale pozor! Náš milovaný stát na to má jaksi jiný názor. Děti jsou zbytečné, není třeba na ně platit - a že otec dluží? To je v pořádku, nevadí, jen ať se zadluží ještě víc, to dítě totiž nepotřebuje vůbec jíst a pít. Jen stát se potřebuje nacpávat, protože těch zbylých 1300 si nechává pro sebe! A matka s dítětem ať si chcípne nouzí, ať zdechnou v bídě, když se otec zadlužil ... hlavně že stát na tom vydělá!
Tohle není země s vhodnými podmínkami pro rodinu, systém se musí změnit!
Můj známý to nakonec vyřešil jednoduše. S matkou dítěte sepsal prohlášení, že všechny dluhy splatil, a tak mu peníze vrátili.
Když jsem se o tomhle ale doslechl, málem mě trefil šlak. Co je tohle zase za zatracenou logiku?! Budu zasílat peníze tomu, kdo se má dobře, ale když někdo trpí, vykašlu se na něj! Zřejmě jeho rodina už není pro stát tak dobrá ... zřejmě si to dítě nezaslouží šťastný život jako ostatní děti ... A nebo si v téhle zemi už nikdo nezaslouží šťastný život vůbec.
Tohle je jedna z věcí, které se musí změnit. Ne aby stát posílal zadluženému člověku nějaké nesmyslné statisíce, klidně ať přímo jemu ty příjmy zkrouhnou, protože sociálka se samozřejmě nemůže zabývat tím, PROČ dluží, ale ať ty zbylé peníze zašle zkrátka přímo k dítěti, však je to dluh na něm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky