↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

čtvrtek 8. července 2010

Pád - konečně!

Já se předem omlouvám, že to bude psáno trochu zdlouhavě.. zvlášť začátek a že mnohá jména v mém vyprávění nebudou přesná.. ;)

...

Znáte film jménem Pád (The Fall)? Nikdy dřív jsem o ničem takovém neslyšel, až nedávno jsem dostal typ na pár hororů a mezi nimi se skrýval název i tohoto filmu. Včera jsme si před desátou tedy vypli televizi a spustili Pád na počítači... pokoji zavládla tma a my se těšili na dobrý horor..
Nejsem si jistý, jestli bych to nakonec mezi horory zařadil.. byl to každopádně skvělý film doprovázený smutnou hudbou - celé to bylo ponuré!
Rozhodl jsem se vám to ve zkratce přiblížit...
Původní děj se odehrává kdesi v zapomenutém městě v nemocnici. Nejspíš to ale na poměry města byla vyhlášená nemocnice, i když vyhlížela značně špinavě a eudržovaně - jako dům na zboření.
Jejími pacienty (vězni) byl kaskadér Roy, pětiletá dívka Alexandrie a spoustu mužů, snad veteránů, kteří přišli k nějakému zranění.
Alexandrie se jednou i proti zákazu toulala v noci po chodbách. Uslyšela zvuky a zvědavost jí nedala a nahlédla do mísnosti, odkud zvuky vycházeli. Byla tam tma. Jen tma a ticho. Nepříjemné ticho a Alexandrie vešla dovnitř.
"Ahoj!"
Já v tu chvíli neviděl, koho zdraví.. nebo jestli to není jen výplod její fantazie..?
Ovšem ozvala se odpověď. A když k hlasu přišla Alexandrie blíž, objevil se jeden muž upoutaný na lůžko. Představil se jako Roy a snažil se získat Alexandriinu důvěru.. začal jí proto vyprávět příběh.. celý ten film byl prolnutý příběhem. Příběh se točil okolo Alexandra Velikého.
"Víš, že tě pojmenovali po Alexandru Velikém?"
Ale bylo už pozdě v noci, tak Roy Alexandrii vyhnal, aby se mohl prospat a dovolil jí, aby za ním přišla znovu zítra..
Přišla a Roy začal vyprávět jiný příběh.. Alexandr Veliký
skončil totiž mrtvý se svou družinou uprostřed pouště!

Nový příběh začínal na ostrově. Na malém psečném ostrově bez palem, bez čehokoliv. Jen písek uprostřed tyrkysoého moře!
K ostrovu plaval pod vodou muž... Ind! Plaval z druhé strany moře, aby přinesl ostatním pirátům zprávy.
"Nemám ráda pirátské příběhy.." řekla Alexandrie a pohodlněji se uvelebila na posteli u Roye.
"Dobrá, to ale není pirátský příběh! Je to příběh epický, odehrávající se v Indii."
"Co je to epický?"
"Dlouhý.."
Ind tedy vystoupil na písek a rozhlédl se po ostatních banditech.
"Chtěla bych být bandita.."
Všichni stáli. Jen jeden z nich seděl - Liuggi! Byl dříve expertem na výbušniny a své nové bomby nechával vybuchovat v dolech. Jenže to se zprotivilo zlému vládci Obeiovi. Uvrhl proto Liuggiho do klatby a jeho bomby provlal ďábelskými nástroji. Když se Liuggi vrátil zpět domů, nikdo se s ním nechtěl bavit, ani pohledem o něj
nikdo nezavadil a všichni od něj utíkali pryč. Liuggi pak zamířil do kaple stojící v jeho městě, jenže když jej kněz odmítl vyslechnout, přísahal Liuggi Obeiovi krutou pomstu.. a teď je tady! Na ostrově!
Pak tam byl bývalý otrok - Otty. Přecházel ze strany na stranu a něco zkoumal. Jeho bratra práce pro Obeia zabila, udřel se k smrti a Otty přísahal Obeiovi krutou pomstu.. proto teď byl s ostatními na ostrově.
Pak tam byl ten Ind.. jeho manželkou byla nejkrásnější žena na světě.. tedy aspoň se to říkalo, jenže jí nikdy nikdo doopravdy neviděl. Zlý vládce Obei se tedy přestrojil za malomocného a zamířil do paláce, kde žena i s Indem bydlela. V odrazu vody, kterou mu podávala, uviděl její překrsnou tvář a bezhlavě se do ní zamiloval - unesl ji! Jenže žena jeho city nesdílela a chtěla zpět ke svému Indovi, proto jí Obei nechal uvrhout do blidiště... do bludiště, ze kterého vedla jen jedna cesta - cesta na nejvyšší věž, ze které nevedly žádné schody. A tak žena skočila.. a Ind přísahal Obeiovi krutou pomstu!
Pak tam byl Charless Darwin se s vým pomocníkem a přítelem Walasem. Walas byl opičák. Darwin celou tu dobu pátral po motýlovi jménem americana exotica, jenže objevil jej až mrtvého v truhle, kterou mu poslal Obei. Proto teď Darwin stál zkroušený na ostrově u pytle, ve kterém zkrýval Walase.
A pak zde byl muž neznámé tváře - černý bandita, jehož příběh nikdo nezná. Jediné, co o něm ti muži věděli bylo to, že neuměl plavat. Proto se snažili teď přijít na to, jak se
z ostrova všichni společně dostat, aby každý přežil.
Darwin vytáhl z pytle dalekohled a zkoumal okolí.. pak ho něco napadlo.
"Skvělý nápad, Darwine," pochválil ho Liuggi, když na slonech přepluli moře na druhou stranu.
Stáli teď na podobném ostrůvku. Nebo spíš vyvýšenině? Kolem dokola byla voda mělká, že jí mohli překročit a zamířit k těm mrtvým horám, které obklopovaly celé zatopené údolí. Liuggi se opřel o strom, jenže ten začal doutnat. Ze stromu vyskočil Mystik. Domorodec, který jim začal vyprávět o tom, jaké to tu zde bylo krásné, než Obei vše vypálil. Dovolili proto Mystikovi, aby je vedl za Obeiem a bojoval s nimi proti jeho armádě.
Roy přerušil vyprávění..
"Proč vždycky skončíš v tom nejlepším..?"
"Umíš číst anglicky?"
Alexandrie nebyla Angličanka (nebo Američanka či kde se to odehrává), ale nějakou dobu už tam byla, takže se hodně naučila. Roy jí podal papírek s nápisem "morfin" (morphine).
"M-O-R-F-I-N a
3!" přečetla Alexandrie.
Roy po ní chtěl, aby mu ho přinesla.. aby morfin ukradla.. ona už měla s krádežemi svoje zkušenosti.
"Když to nepřineseš, nevyspím se a budu unavenej, takže nebudu pokračovat v příběhu."
Takže Alexandrie se pro morfin vloupala, aby slyšela, jak to s bandity dopadne.
Když se vrátila, lahvičku s prášky sice měla, ale byly v ní jen tři.
"Chtěl jsi tři! Bylo to tam napsaný!"
Zbytek vysypala do záchoda. Roy si to od ní vzal.
"Budeš spát?"
"Zdřímnu si."
Nepomýšlela na to, že by chtěl Roy spáchat sebevraždu. A že s třemi prášky mu to nepůjde.

Druhý den ráno se k Royovi Alexandrie vrátila a chtěla pokračování. Roy si tedy začal vymýšlet dál...
Cestou za Obeiem zachránili bandité otroky a setkali se s princeznou, se sestrou Evelin, které ti otrci patřili. Byli v poušti. Mystik jim sem ukázal cestu - sám zahynul.
Černý bandita se dozvěděl, že Obei má v plánu zabít jeho bratra. Všichni se vydali do paláce, aby ho zachránili, jenže..
"Royi, nezlob se na mě!"
"Zemřel! Nestihli to!"

"Ne! To se mi nelíbí.."
A tak bandita přísahal Obeiovi krutou pomstu. Strhl masku, kterou kryl svou tvář a provolal se modrým banditou!
Cestovali dál. Mezi tím se bandita zamiloval do Evelin a vzal jí (je všechny) na místo, kde si dřív hrával s bratrem.
Roy se uklidnil a zašeptal Alexandrii, že mu jiný pacient vzal jeho lahvičku, že mu jí ukrad, ať se podívá, jestli tam skutečně je a vezme jí. Alexandrie Royovi věřila a podívala se do cizí skříňky. Vzala odtud prášky.. s morfinem!
"A dál..?"
"Dál spolu byli bandita a Evelin sami.."
Byli v paláci a stáli blízko u sebe. Bandita se utápěl v žalu, že Evelin zkazil život a vzal si prášky, celou hrst.
"A smějí se políbit?"
"Ne, protože bandita zjistí, že.."
Bandita ležel na podlaze a vypávěl Evelin o Obeiovi, o zlém vládci, kterého musí zabít.
"To je můj snoubenec!"
Ve všech hrklo a Ind rozhodl - Evelin musí zemřít! Modrý bandita na ní namířil svou zbraň a vystřelil. Střelu zastavil medailon, co Evelin nosila na krku.
Bylo to znamení.. konala se svatba! Svatba Evelin a modrého bandity, ovšem kněz je zradil a o jejich tajné svatbě dal vědět Obeiovi.
Zase skončili daleko, daleko za mětem, opuštění jako předtím na ostrově! Nebyl nikdo, kdo by je zachránil.
"Ještě jsem tu já!" vykřikla Alexandrie!
Z pytle, co celou dobu tahal Darwin vyskočila malá dívka a rozběhla se všechny zachránit. Rozřezala provaz, kterým byli spoutáni a přisedla k modrému banditovi..
"Tati.?"
Bandita byl ale nejspíš vyčerpaný - nereagoval!
"Tati.. teď není čas spát! Teď není čas spát!
Royi, teď nespi!!"
Roy se nehýbal.. ležel se zavřenýma očima a v rukou svíral lahvičku, prázdnou lahvičku, kterou mu Alexandrie podala plnou.
Alexandrie odešla.. nechala ho "spát".

Druhý den ráno, odváželi z nemocnice něčí mrtvé tělo.
"Royi!" vykřikla Alexandrie a běžela za vozem. Doktoři jí poslali pryč. Brečela a bloudila nemocnicí. Došla až do místnosti, kde dřív ležel Roy. Rozběhla se k jeho posteli skryté za závěsem!
"Royi, ty žiješ.. já.. já.."
Roye přemohl záchvat vzteku. "Prý léky! Krmí mě tu cukrem!" A Alexandrie utekla. Běžela do toho skladu, kde poprvé kradla morfin. Nevěděla, co Roye vytočilo, ale chtěla mu pomoct. Vyšplhala po policích až nahorů, kde stála lahvička s morfinem.
Všechno se sesunulo dolů.. a Alexandrie ležela v bezvědomí na zemi.

Probrala se v posteli s obvázanou hlavou, u ní seděl Roy.
"Budeš mi vyprávět?"
"Žádný příběh není... byla to jen záminka, abys pro mě něco udělala. Nemá konec!"
Jenže Alexandrie Roye uprosila, tak Roy poslal všech šest do paláce na Obeie.
Strhla se krvavá bitva! Zjevil se i Mystik.. věčný a nesmrtelný duch. Všichni bojovali proti nekonečnému počtu Obeiových vojáků.
První obětí se stal Walas! Střelila ho stráž, když vyšplhal nahorů na zeď. Spadl do rukou Darwinovi a v rukou svíral americanu exoticu. Darwinovi se splnilo, pro co sem vlastně šel a přitisknul k sobě Walase blíž. Pak se postavil na místo, kam se seběhli všechny stráže a nechal se setřelit dolů ze zdi, jako zemřel Walas.
"A oni jsou oba mrtvý? I Walas?"
"Ano.. a pak.."
Obklíčili Liuggiho. V jednom chrámu. Stál tam uprostřed obklopený stovkou mužů.. rozepnul svůj žlutý plášť a odhalil několik aktivovanch bomb. Vybuchl a s sebou vzal i ty muže a chrám.
"Přestaň je zabíjet.. proč se Liuggi vyhodil do vzduchu?!"
A pak se Obeiovi muži vrhli na Mystika.
"Proč Mystik..?"
Utloukli ho k smrti.. z jeho úst vylítávali ptáci při každém zavytí bolestí, aby aspoň něco živého zachránil a daroval světu.
Dcera modrého bandity se za Mystikem rozběhla. Chtěla mu nějak pomoct,a le cestu jí zastoupil Otty, který jí skryl pod svým tělem právě ve chvíli, kdy k nim přiletělo hejno šípů - prostřílely Ottyho!
Bandita popadl
dceru a běžel s ní na věž, kde byla Evelin. Ind šplhal za nimi na laně, jenže po tom samém aně za ním lezlo spoustu Obeiových mužů. Aby zachránil banditu, odřízl se.. a zabil se při dopadu na tvrdou zem.
Modrý bandita vzal dceru k bazénu, jenže za rohem číhal sám Obei. Uhodil banditu a shodil jej do vdy. A bandita s etopil.. umíral..
"Nenech ho zemřít! Chci, aby to mělo šťastný konec!"
"Jenže můj příběh nemá šťastný konec!"
"Je to i můj příběh!"
"Nepřežije to, protože je zbabělý!"
"Přísahal pomstu!"
"Křížil prsty!"
"Lžeš!"
Bandita otevřel oči a vynořil se z vody. Uhodil pěstí Obeia a te se nabodl na železnou tyč. Nechal zrádnou Evelin na pokoji, stejně za všechno mohla ona, a vrátil se ke své dceři.
"Nebyla to jeho dcera!" říkal Roy.
"Měla ho ráda!"

Roy byl filmový kaskadér - do nemocnice se dostal, protože nešikovně spadl. Když se vyléčil, věnoval se točení filmů dál a Alexandrie se na ty filmy dívala..
"Nejradši mám akční scény, protože vím, že všechny ty pády dělá Roy!"

....

Doufám, že jste přežili a že s eto aspoň trochu líbilo! Já vím, neumím tak dobře vyprávět! Nmuselo to vůbec vyznít zajímavě
amožná, že to bylo nudný! Ale film doporučuji! ;)
A omlouváms e, že jsem to udělal tak moc dlouhý! ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky