↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

neděle 21. října 2012

Čech

Poslední dobou je mi z politiky čím dál hůř. Myslel jsem si, že vrcholem bude Franz, který se rozhodl kandidovat na prezidenta, ale to jsem se škaredě zmýlil. Vrcholem je naše nebohé pomazánkové máslo. Vlastě už to není pomazánkové máslo ... Co to tedy je? Díky slovenským bratrům, kteří přispěchali k evropské komisi a nabonzovali jí, že naše pomazánkové máslo neobsahuje požadovaná procenta másla, aby se dalo nazývat máslem, můžeme tento produkt pravděpodobně nazývat už jen nemáslem. Jak smutné. Ale daleko víc než tato slovenská zrada mě zarazilo, že se EU něčím takovým vůbec zabývá ... Nejdřív rum, pak marmeláda, a teď... Všichni si plně uvědomují, že unii ničí ekonomická krize, ale komisi to zjevně jedině vyhovuje. Samozřejmě, však Brusel to nepoškodí. Ale myslí si snad doopravdy, že změna názvu produktu nebude nic stát? Že to všichni přejdou bez povšimnutí a životy lidí to nijak neovlivní? Místo toho, aby řešili opravdové problémy, se zabývají pomazánkovým máslem. Čekám stále trpělivě na den, kdy přestane platit pravidlo, že kdo má moc, vymýšlí blbosti, ale asi čekám marně.
Ono to možná není způsobený jen mocí samotnou ... spíš mocí v kombinaci s konkurencí. Jednotlivé strany se pravidelně snaží předehnat ve vymýšlení nových zákonů a jejich novel, ale když se všechny "dobré" (nebo spíš méně škodlivé) nápady vypotřebují hned zpočátku boje, vzikají pak už jen tupé vyhlášky, které se navzájem popírají, nebo svazují práva občanů, i když se skrývají za heslem "Za práva občanů". Ta ironie z toho přímo sálá. V soudnictví je tento bordel daný tím, že není jasné, za práva kterého občana se vlastně má bojovat. Za práva obžalovaného? Nebo žalobce? A pak z toho vznikne zákon, který vás posadí do vězení, když chráníte svůj majetek před ukradením. A zloděj? Když chudáčka zlodějíčka poraníte, mohlo by se stát, že mu budete muset dát ještě odškodné.
Další pochybnou složkou je policie. Nebo spíš ústava jako celek - ale to, co mě nejvíc vytáčí, jsou právě pravomoci naší policie. My si na ně všichni stěžujeme, jak jsou neschopní a nikoho nechytí. Neříkám, že jsou úplně dokonalí, ale opravdový problém není pouze v samotné policii, nýbrž v ústavě. Naše policie prostě nemá dovoleno zajmout někoho pouze na základě stížností a bez důkazů. A přitom by to mohlo kolikrát zachránit lidský život. Dokonale jste to mohli vidět třeba v případu Malhotského, jihočeského hudebníka, kterému vyhrožoval jeho příbuzný. Dokonce po něm a jeho ženě střílel, ale když volali policii, přijela to sice prošetřit, nic víc však nemohla udělat. Chvíli tam hlídkovala, ale nakonec odjela ... a ještě v tu noc byli manželé zastřeleni.
Většina lidí si teď díky všem různým Kriminálkám Miami a spol. myslí, že policie může úplně všechno - že když vám soused povalí popelnici, přijedou to ochotně prošetřit a nakonec ještě zjistí, že soused připravoval vaší vraždu a skopnutí popelnice bylo jakýmsi předvražedným rituálem ... Pravda je taková, že policie nemůže téměř nic ... Naše ústava byla po rozpadu Československa chystaná narychlo a teď se to dokonale projevuje.

Víte, v čem se to ale projevuje nejvíc v této době? V prezidentských volbách. Máme tu asi 20 kandidátů, z nichž každý slibuje nějaké změny k lepšímu ... krása ... ale může si to prezident opravdu dovolit? Většinu z toho, co hlásají, opravdu prezident splnit nemůže. A díky internetu si to teď uvědomuje stále více lidí. Také proto málokoho zajímá, kdo se příštím prezidentem stane, pakliže je jasné, že do chodu státu nemůže zasáhnout tolik jako poslanci či senátoři. Tím pádem upadá i zájem o prezidentské volby.

Já osobně si myslím, že prezident by měl mít víc pravomocí než parlament, neboť vláda jednoho člověka by přinesla alespoň jasné cíle. Ať už samotného prezidenta nebo jeho odpůrců. Takhle ani sami nevíme, proti komu a čemu bojujeme. Nebo proti čemu a komu je vůbec možné a vhodné bojovat. Jsme neinformovaní a díky tomu je ta situaci tady stále horší. My to v sobě totiž máme, dokázali bychom se postavit vládě - ale nemůžeme se sjednotit na jasném cíli. Stejně tak máme na to najít mezi sebou schopného jedince - viz Tomio Okamura - ale on sám by jako prezident nic nezmohl a nic by nezměnil, kdyby pod sebou (nebo v dnešní době spíš nad sebou) někoho stále měl. Vím, že to bude znít tvrdě, ale my v podstatě potřebujeme absolutismus nebo absolutní monarchii. Komunisti kdysi byli alespoň k něčemu dobří - sjednotili národ, všichni šli proti nim. Ale teď? Máme tu až přespříliš stran a každý si sympatizuje s někým jiným. A každý věří něčemu jinému. Takže i když jsme všichni nespokojení, k převratu se nedokopeme, neboť nevíme, kde začít. My musíme mít jen jednoho vůdce. Jen jednoho člověka, kterého bychom milovali nebo nenáviděli, abychom se pak mohli soustředit na to důležité, ale takhle vznikají roztržky mezi pravičáky a levičáky, což je naprosto zbytečné, neboť všem přirozeně jde o dobro země.

Vlastně se tím vracím k úplnému úvodu, kde jsem zmínil jméno Vladimíra Franze, člověka, který chce být prezidentem. Proč jím chce být? Co si myslí, že by mohl státu nabídnout? Sledoval jsem rozhovor s ním na Pětce a kromě svého tetování mě ničím nezaujal ... jo, vlastně má dva psy, to jsem z jeho projevu taky pochytil ... ovšem jinak nedal dohromady jedinou srozumitelnou větu - rozený politik. On je vskutku tím typickým příkladem politika: namluví toho moc, ale nevíte z toho nic. Už když jsem ho prvně spatřil, myslel jsem si, že jde o vtip. Je celý potetovaný, pokud to nevíte ... ale myslel jsem si, že jako "umělec" by mohl na politiku nahlížet trochu s odstupem a přijít alespoň s rozumnými řešeními, ale ne ... Myslím, že jako svou hlavní přednost vnímá především své tetování ... ať už se snažil moderátor mluvit o skinheadech nebo státním rozpočtu, Franz vždy strhnul pozornost na své kérky. Nemám proti tetování nic a kdyby kandidoval jen na senátora, bylo by mi to úplně ukradené. Ale on nejenže neumí vyjádřit vlastní názory (pokud nějaké ovšem vůbec má), ale ještě ke všemu by nemohl ani naši zemi reprezentovat. On si myslí, že to jsou předsudky vůči tetovaým lidem, ale to se mýlí! Prezident by měl vypadat jako člověk. Však jeho fotky visí v každé třídě v každé škole (kromě naší loňské 4.A, té vévodí fotka Homera Simpsona) a myslíte si, že by bylo vhodné vyvěsit k prvňáčkům takovéhleho Fantomase?
A nejde jen o tohle - jaká by byla asi setkání s ostatními hlavami států? Už vidím ty titulky v novinách: "Amerika má prvního černého prezidenta, Česko má prvního modrého prezidenta."
Tenhle člověk by pro nás neudělal nic - dokonce si myslím, že kandidaturu vnímá jen jako propagaci své "tvorby" a pózu, přeci to nemůže brát vážně. Já to vážně neberu.

Když jsem předtím zmínil Okamuru, chtěl jsem ještě podotknout, že má mou plnou podporu, i když to vlastně není rodilý Čech ... což může některé z vás, kteří ví o mých občasných rasitických sklonech, překvapit ... ale tady se dokonale prokazuje, že národnost by neměla záležet na tom, v jaké zemi se člověk narodí, ale na tom, za jakou zemi chce člověk bojovat a jaká země ho zajímá. Však i mezi "Čechy" je tolik americky smýšlejících "teenagerů" ... to jsou pro mě hold Američané. A Franz? Ať se klidně nazývá Čechem, ale vzhledem k tomu, jaký zaujímá postoj (jako kdyby mu byla naše republika u zadku a podstatné jsou jen jeho kérky), je pro mě menším Čechem než Okamura ... než můj vietnamský spolužák ... a dokonce i než támhle nějaký ukrajinský dělník na stavbě, protože i ten snad líp ví, co by naše ekonomika potřebovala, než Franz, který by jako jediné možné řešení viděl "potetovat sněmovnu".

Stejně nás bude za pár let řídit církev, pokud se nic nezmění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky