↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

úterý 17. dubna 2012

Reformy školství podle Xaviera

Cloumá mnou takové rozhořčení, jaké jsem dlouho nezažil. To je tím, že se moc dívám na televizi. Někdy si říkám, že by mi bylo líp, kdybych se zcela odřízl od informací z okolního světa - stejně mi to zbytečně přetěžuje hlavu. Zbytečně? Ano, co já s tím nadělám ...? Kdekdo si rozkrádá náš stát, támhle cikáni zase vesele mrzačí nějakého chlapce, odevšad zaznívá angličtina ... Jak řekl Marilyn Manson: Nic nezmění svět. Ale může ještě něco změnit Českou republiku?

Jenže Česká republika je pro mě teď vedlejší. Překvapivé? Změnit stát, ve kterém žiji, je nádherná představa, ale je třeba začít jej měnit po menších částech ... a víte, čím bych začal? Školstvím!

Zaměstnavatelé si neustále stěžují, že nemohou sehnat žádného vhodného zaměstnance, který by vystudoval požadovanou školu. Jenže teď, se zavedením školného na vysokých školách, bude hledání o to složitější, jestliže si někteří nebudou moct vystudování ani dovolit! Stát stále nadává, jak inteligence klesá (i když neinteligentní národ je jim ve skutečnosti vodou na mlýn), ale čím to asi bude, když se do školství investuje nejméně, a nakonec se uchýlí k nejhoršímu možnému řešení: obrat studenty.

Už teď je ta úroveň velmi špatná. Studenti již na základních školách propadají, ale asi netřeba připomínat, že nejvíc procent těchto debilů, když to řeknu takto natvrdo, tvoří arogantní cikáni, kteří si myslí, že se jim svět bude klanět, ale samozřejmě také feťáci, kteří jsou snad duchem ještě v první třídě (už jen stylem vyjadřování na to vypadají), a typické "děvky", pro které je důležitá už jen biologie (totiž jak určit AIDS, syfilis či kapavku). Jenže tohle se asi jen tak řešit nedá. Nevím, jak by se dali ztrestat studenti, kteří na jedné škole třeba dvakrát za sebou propadnou. Asi bych to už řešil pokutami a to ne malými. Ministerstvo školství by na tom bezpochyby vydělalo. Třeba 5000 Kč za dvě propadnutí na jedné škole, 7000 za tři, 6000 za dvě na jedné a jedno na druhé ... Kdo by nezaplatil = exekuce! Ono by se na tom dalo vydělat. A teď nemyslím jen finančně. Při takových pokutách by si každý rozmyslel, jestli se bude učit nebo ne.
Také bych zavedl vysoké poplatky za zapsání dítěte na zvláštní školu, jestliže to nenavrhne sám lékař dítěte (ano, narážím tím na některé cikánské rodiny, které toho využívají, neboť zvláštní školy jsou ty jediné, které jejich děti mnohdy zvládnou). Speciální školy jsou jen pro pomalé děti a ne pro lenochy a hajzlíky.
Velkou pokutu bych taky dal za neodmaturování z českého jazyka. Klidně i 10 000. A kdo by to nedal ani napodruhé = vyhoštění ze země. :D To samozřejmě ne, jenom jsem se nechal unést. Jen by mi přišlo opravdu hloupé, kdyby někdo odmaturoval v pohodě z angličtiny, ale z češtiny ne. Však je to rodný jazyk. Výše pokuty by se tak mohla posuzovat i podle toho, v jakém poměru je známka z českého a cizího jazyka. Je jasné, že menší pokutu by měl dostat ten, kdo na jazyky není celkově. Ale neodmaturovat z češtiny bych považoval už i skoro za vlastizradu.

A hned by mělo ministerstvo o něco plnější kapsy.

Ale když se přestanu zaměřovat na peníze a vypíchnu to, co by sice asi finančně školství moc nepomohlo, zato úrovňově určitě, půjde o čtyřletá gymnázia.
Zrušil bych je.
Čtyřletá gymnázia jsou k ničemu. Člověk, který půjde ze základky na osmiletý gympl, má šanci se změnit, ale čtyřletý gympl vždycky bude o několik úrovní níž. Lidé si tam přitáhnou ten základkovský smrad, kterým nejenže zamezují mentální a kreativní rozvoj třídy, ale hlavně tím kazí zbytek školy. Čtyřletý gympl navíc přibržďuje ten osmiletý. Učitelé se nás snaží sjednotit, ale jelikož my jsme v mnohých předmětech o dva roky dál, musíme se vracet. A to nám taky moc nepomáhá rozvíjet se. V zeměpise například jedeme úplně nastejno s prváky, ale taky jsme se museli první dva měsíce jen v té třídě poflakovat, aby nás prváci, kteří mimochodem údajně jeli jak o život, mohli dohnat. To samé v češtině. Čtyřleté gymply jsou koulí na noze každému osmiletému gymplu. A stejně studenti, kteří přejdou až z deváté třídy, budou moct nabrat mnohem méně znalostí a zkušeností. Já ani nevím, proč na ty čtyřleté gymply chtějí. Je to jen jako nástavba základky. Měli by vybudovat obecné střední školy, ze kterých by bylo též možné dostat se téměř kamkoliv jako z gymnázia, ale neměli by to nazývat gymnázium. Je to potupa. Na gymply mají být přijímáni nejinteligentnější jedinci. Prváci ani nemusí dělat přijímací zkoušky! Když už se mají čtyřleté gymply udržet, ty zkoušky bych jim zavedl. Těch studentů, kteří se na gymply dostanou, je pak totiž hrozně moc. Kdyby byly i na čtyřletý zkoušky, tolik idiotů by se tam zase nedostalo.
Nemám rád čtyřleté gymply - kdo se nedostal na gympl z páté třídy, neměl by to zkoušet znovu. Mělo by mu to být znamením, že na to nemá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky