↓↓Nové příspěvky přibývají v rubrice METALOVÁ PACIČKA, všechny ostatní rubriky jsou archivem starých blogů z blog.cz ↓↓

sobota 8. října 2011

Má Česko a Slovensko opravdu talent?

Jistěže Česko i Slovensko má talent, obě země jich mají plno, ale tenhle článek jim kupodivu věnovaný nebude, ačkoliv tedy u této soutěže zůstaneme. Víte, v minulém roce jsem psal článek o souboji mezi Novou (Markízou) a Primou (Jojkou), protože obě tyhle televize spustily ve stejnou dobu navlas stejné soutěže, což mi přišlo poměrně hloupé. A nebyl jsem sám, komu to tak přišlo. Tentokrát to už drahá Nova předem vzdala a namísto nové soutěže vytáhla starou (no starou, zkrátka z roku 2008) kriminálku. Člověk by si řekl, že už pomalu nemám, co kritizovat, ale takový hnidopich, jako jsem já, si vždy něco najde. Vlastně je toho ještě hodně.

V minulém roce bylo ČSMT naprostou novinkou (dobrá, i Talentmánie, ale Marešův vytříbený humor s Genzerovou elegancí mě od ní odradily natolik, že na ni vzpomínám vskutku nerad), řešili jsme to ve škole, rodiče to řešili v práci. Našli jsme si tam zkrátka někoho, kdo nás uchvátil (Chebejet, Silvayovci, Pyrottera a hlavně DaeMen), ale co teď? Je to všechno už takové ... okoukané. ČSMT samo o sobě už není žádnou novinkou a jméno žádného soutěžícího se nám do paměti nevyrylo natolik hluboko, abychom ho udrželi v hlavě déle než po dobu jeho vystoupení. A přitom to talenti bezpochyby jsou. Někteří...
Největší talenti ovšem jsou bezpochyby v porotě! Smířil jsem se s tím, že bezohledně odstranili Krause, jediného člověka, který znal hranici vkusnosti (když pominu okamžik, kdy se zabýval tím, jak se čte jméno bubeníků NeoPercussio), a nahradili ho tím pakem, rádobyvtipným Dejdarem, přešel bych i až příliš útočnou kritiku Slávika, ale ta jejich neupřímnost! Jde o to, že každému, kdo nestropí na pódiu katastrofu, hned tleskají ve stoje (říkají tomu standingovation, ale takový hnusný výraz mi ani do pusy nejde) a nadšeně mu sdělí, že je tím největším talentem, jaký kdy viděli (popř. slyšeli). Ale když to říkají téměř každému, trochu to ztrácí na účelu, nebo ne?
Nevím, nevím, ale zdá se mi, že celá tato maškaráda ztratila s novou sérií svůj glanc a jiskru. Je to totiž odporný americký zvyk pokračovat v něčem dobrém novou sérií či novými díly, ale tím se většinou veškeré dojmy jen zkazí. Kdyby nám to aspoň neservírovali tak často - skončí jedna věc a hned začínají castingy pro druhou. Problém těhle nepřirozených pokračování je v tom, že se všichni snaží překonat předcházející výkony svou stejně nepřirozenou rádobyvtipností či přehráváním. Nejlepším důkazem toho jsou Prachař a Pyco. Minulý rok to tam docela příjemně podbarvovali, občas vtipně okomentovali, byli prostělepší než Mareš. Teď klesli na jeho úroveň. Téměř. Možná jsem si toho všiml jen já (možná jen já z této blogové osady se baví sledováním ČSMT a jeho nepřetržitou kritikou), ale když na pódium někdo přijde a třeba není tím pravých pro Las Vegas, režie okamžitě začne zabírat ty dva trotly, kteří si z účinkujícího dělají legraci. Mají v tý hlavě něco? Možná jim to v tu chvíli přijde ohromně vtipné, ale asi jim nedochází, že to bude v televizi a později si to tedy bude moct poslechnout i ten, na jehož adresu padají ty jejich trapné urážky. Já souhlasím s tím, že ne každý, kdo tam přijde, ten talent má, taky ty lidi úplně nechápu a vždy jen kroutím hlavou - tedy kroutíval jsem minulý rok, protože letos pořádně ani o dění na pódiu nevím, když po celou dobu vidím jen ty tupě se smějící moderátory, a jejich zkreslený popis mi na vlastní názor vážně nestačí.

Ale původně jsem chtěl kritizovat na celé té soutěži něco jiného. Ano, všechno tohle výrazně kazí dojem, ale je něco, co jej kazí ještě více, protože to porušuje už jen název soutěže. Česko Slovensko má talent. Fantastické. Jsem tak nadšený, když se tam objeví někdo s talentem, začne předvádět své umění, skončí, všichni nadšeně čumí, a on začne mluvit úplně cizí řečí. Nejlépe anglicky. To je opravdu ČESKO-SLOVENSKÝ talent, když si tam přiletí nějakej Amík! Zakázal bych jim účast u nás, to nemají vlastní prostředky k proslavení?! Amíci mají daleko víc příležitostí dostat se do Las Vegas než my, Češi a Slováci, a představte si, jaké by to bylo, kdyby to nakonec nějaký cizinec vyhrál! Vžďyť to potom není o tom, že Česko a Slovensko obývají talentovaní lidé, to je jen o tom, že svět má talent, ovšem konkurzy jsou u nás. Bravo, ať jsou třeba v Paříži, jestliže nás má potkat výhra cizince! A porota to ještě bere jako poctu, že si ČSMT k proslavení zvolil někdo, kdo o Česku či Slovensku slyší snad prvně v životě, hlavně že je tu ta možnost proslavit se, když Slovani jsou tak blbí a klidně před svými talenty upřednostní talenty zahraniční.
Kdyby mělo Česko a Slovensko talent, všichni by tam mluvili buďto česky nebo slovensky, takhle má svůj talent v Česku a Slovensku půlka světa.
Standing ovation na ně!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky